Turska protiv korištenja baze Incirlik u vojne svrhe

Turska je u nedjelju dala do znanja svom dugogodišnjem savezniku SADu da više neće dopustiti bilo kakvo korištenje zrakoplovne baze Incirlik, na jugoistoku Turske, u vojne svrhe, objavio je u ponedjeljak ugledni istanbulski list Milliyet. L

Potpredsjednik turske vlade i sef diplomacije Abdullah Gul rekao je da bi se Amerikancima mogao produžiti ostanak u Incirliku, ali samo pod uvjetom da se baza koristi za humanitarne potrebe. Drži da je takva odluka sukladna s rezolucijama UN i NATO-a.

Američki izvori u Pentagonu tvrde da odluka Turske o korištenju Incirlika još nije konačna. Ističe se da je logistička potpora Incirlika iznimno povoljna, te da treba učiniti sve kako bi se zrakoplovna baza i dalje koristila za potrebe američkih oružanih snaga.

Postoje mnogi znaci da bi administracija predsjednika Georgea W. Busha mogla pristati i na novu, izmijenjenu ulogu Icirlika, piše list. Naime, jedan neimenovani američki izvor je doslovce poručio: "Bolje išta nego ništa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turci tijekom anglo-američke invazije na Irak, započete 20. ožujka 2003., nisu dopustili prebacivanje oko 60.000 američkih vojnika preko svog teritorija, uključujući i bazu Incirlik.

Nakon okončanja prvog Zaljevskog rata 1991. američke snage su koristile bazu Incirlik za održavanje tzv. "ravnoteže čekića", odnosno za napade na sve sumnjive razmještaje iračkih snaga prema sjeveru zemlje.

Na taj način Amerikanci su izravno štitili kurdski teritorij na sjeveru Iraka koji je izišao izvan kontrole bagdadskog režima Sadama Huseina.

(Hina) xsk ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara