Turska: U bombaškom napadu na guvernera pet poginulih, 24 ranjenih

NEPOZNATI počinitelji izvršili su u petak ujutro neuspjeli atentat na guvernera turske provincije Van, Hikmeta Tana, a u bombaškom napadu, prema posljednjim podacima, smrtno je stradalo pet, a ozlijeđene 24 osobe.

U eksploziji podmetnute bombe, koja je najvjerojatnije aktivirana daljinskim upravljačem, guverner Tan ostao je neozlijeđen, a identitet poginulih i ranjenih za sada nije priopćen.

"Pet građana ubijeno je, a 24 ranjeno", izjavio je guverner, čije riječi prenosi agencija Anatolija, dok je posjećivao ranjenike u državnoj bolnici. "Mislim da je napad bio usmjeren na moj automobil", istaknuo je guverner dodajući da zasad nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za atentat.

Napad na guvernera Tana, izvršen u središtu grada, pripisuje se kurdskim separatistima koji, prema nekim naznakama, postaju sve aktivniji nakon prošlomjesečnog opoziva prekida neprijateljstava. To je potvrdilo i nekoliko posljednjih napada kurdskih militanata na pripadnike turskih oružanih snaga.

Van je turska provincija na krajnjem jugoistoku Turske uz granicu s Iranom. Najveći broj tamošnjeg stanovništva čine Kurdi.

Prema nekim saznanjima, poticanje kurdskih nemira, koji čine oko 12 posto pučanstva Turske, dolazi izvana. Zamjetno je da do toga dolazi u vrijeme kada je, po prvi put, na državnoj tv mreži uvedena emisija na kurdskom jeziku, a Turska sve ozbiljnije kuca na vrata Europske unije (EU).


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara