Turska ukinula izvanredno stanje na kurdskom jugoistoku

TURSKA je u subotu ukinula izvanredno stanje uvedeno prije 15 godina na kurdskom jugoistoku zemlje, okončavši tako razdoblje u kojemu su snage sigurnosti imale izvanredne i proširene ovlasti protiv kurdskih separatista u sukobu u kojemu je poginulo 30.000 ljudi.

´Počinje novo, normalno razdoblje za regiju´, izjavio je u Diyakabiru ministar unutarnjih poslova Abdulkadir Aksu.

Parlament je u lipnju odlučio ukinuti 30. studenog izvanredno stanje u pokrajinama Sirnak i Diyakabir, nakon što je to napravljeno početkom godine u još dvije pokrajine.

Turska je uvela izvanredno stanje, dajući vlastima izvanredne ovlasti da uhićuju osumnjičene i provode istragu, godine 1987., tri godine nakon što je Kurdska radnička stranka započela svoju nasilnu kampanju za neovisnost.

Skupine za zaštitu ljudskih prava tvrdile su da su posebne ovlasti dovele do ozbiljnih kršenja ljudskih prava u tom dijelu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 30.000 ljudi, većinom Kurda, poginulo je u borbama, a tisuće su napustile područje bježeći pred nasiljem u velike gradove.

Turska Stranka pravde i razvoja, koja je došla na čelo zemlje nakon velike pobjede na izborima 3. studenog, založila se za reforme vezane uz poštivanje ljudskih prava želeći ispuniti standarde Europske unije. Turska očekuje da će na skorom summitu u Kopengahenu Petnaestorica odrediti datum početka pregovora o njezinu ulasku u članstvo.

Europska unija pozdravila je odluku Ankare o ukidanju izvanrednog stanja na jugoistoku zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara