Turska uvela sankcije sankcije protiv zemalja i ustanova koje podupiru PPK

TURSKA je uvela diplomatske i ekonomske sankcije protiv zemalja i ustanova koje podupiru Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Turska vlada nije precizirala o kakvim se sankcijama radi, ni na koga se točno odnose. Međutim, pretpostavlja se da to znači bojkot autonomne vlade Kurdistana na sjeveru Iraka.

Ankara tvrdi da autonomna vlada Kurdistana nije u stanju obuzdati pripadnike PKK-a koji se nalaze na teritoriju pod njenom kontrolom i optužuje ih za napade na turske postrojbe.

Turska već neko vrijeme drži velike vojne snage duž granice s Irakom i prijeti upadom na sjever te zemlje. Na taj način šalje poruku uoči subotnje konferencije o smirivanju stanja u regiji pod pokroviteljstvom SAD-a.

Turski parlament je prije dva tjedna odobrio napad na Irak i obračun s gerilcima iz kurdske separatističke organizacije PKK.

Od početka 1980-ih, turska je vojska u više navrata prelazila iračku granicu kako bi napadala baze PKK-ovih gerilaca u nepristupačnim planinama sjevernog Iraka. Međutim, tome je došao kraj zahvaljujući američkoj okupaciji Iraka, odnosno time da su Kurdi sa svojom autonomnom državom postali najvjerniji američki saveznik na Bliskom Istoku, a Kurdistan baza odakle bi se mogao izvesti eventualni napad na Iran.

Ipak, čini se da su SAD u ovom sporu odlučile stati na tursku stranu. Naime, glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell izjavio je kako Sjedinjene Američke Države daju Turskoj "obavještajne podatke" o položajima Kurda u sjevernom Iraku. Kazao je i da bi ti podaci mogli biti "ključni za bilo kakvu vrstu vojnog odgovora" za napade Kurda na Tursku.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara