Turska vojska podupire dolazak američkih vojnika

TURSKA vojska je priopćila da podupire vladin prijedlog koji je tijekom vikenda odbacio turski parlament prema kojem bi se američkim vojnicima dopustilo razmještanje na turskom teritoriju zbog otvaranja ´sjevernog fronta´ u mogućem ratu protiv Iraka.

´Stajalište turskih oružanih snaga jednako je stajalištu vlade i odražava se u prijedlogu koji je vlada poslala u parlament´, rekao je načelnik glavnog stožera turske vojske Hilmi Ozkok.

´Rat će biti kratak ako se otvori drugi front sa sjevera´, rekao je Ozkok novinarima u jednom od svojih rijetkih javnih obraćanja.

Vlada je najavila da će u parlament poslati novi prijedlog koji bi predvidio i slanje turskih snaga u područje sjevernog Iraka koje kontroliraju Kurdi.

Ozkok je rekao da će Turska u svakom slučaju pretrpjeti štetu od rata, ali će biti u boljem položaju, odnosno smanjit će na najmanju moguću mjeru tu štetu, ako stane uz SAD koje nude do 30 milijardi dolara pomoći Ankari.

On je također oštro upozorio iračke Kurde neka se ne sukobljavaju s s turskom vojskom. U ponedjeljak su tisuće iračkih Kurda prosvjedovale u Erbilu protiv mogućeg slanja turskih vojnika u zonu koju Bagdad ne kontrolira od 1991.

´Posjećam ih da je naše legitimno pravo braniti naše nacionalne interese i nadam se da će oni biti razboriti i kooperativni´, rekao je Ozkok.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara