Turski brodovi blizu Imiae ušli u grčke vode

DVA TURSKA patrolna broda obalne straže povrijedila su nekoliko puta u utorak blizu otočića Imaia, na jugoistoku Egejskog mora, grčke teritorijalne vode, naveo je u srijedu grčki glavni stožer.

Grčka je poduzela mjere prema Turskoj nakon tog incidenta koji ipak ne utječe da "dobro ozračje" između dviju zemalja, rekao je jedan grčki diplomatski izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema grčkom stožeru jedan turski brod je povrijedio teritorijalne vode približivši se oko 200 metara otočiću da bi se zatim nakon intervencije grčkog broda za ophodnju udaljio. Još je nekoliko puta ušao, s još jednim turskim brodom u grčke vode, nakon čega je početkom poslijepodneva definitivno napustio područje, prema istom izvoru.

Tursko osporavanje grčke suverenosti na tom nenastanjenom otoku blizu otoka Kalimonos, u Dodekanezu pokrenulo je tešku krizu između dviju zemalja 1996. koja je okončana intervencijom tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Dvije zemlje su 1999. pokrenule politiku zbližavanja i trenutačno Grčka podržava "europsku perspektivu" svog velikog susjeda iako nisu riješeni bilateralni sporovi o suverenosti u Egejskom moru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara