Turski nacionalisti pripremaju "Marš na Berlin"

Turski nacionalisti za sredinu ožujka pripremaju "Marš na Berlin" u čast jednog od organizatora genocida nad turskim Armencima tijekom Prvoga svjetskog rata, vezira Talat Paše koji je 1921. poginuo u atentatu u Berlinu, javlja u srijedu dnevnik "Die Welt".

Povod za prosvjede na kojima organizator Turska zajednica Berlina očekuju dolazak "pet milijuna Turaka iz domovine i dijaspore" želi prije svega upozoriti na "nepravdu" učinjenu turskom narodu nedavnim prihvaćanjem tzv. Armenske rezolucije kojom je Bundestag tematizirao genocid koji je nad turskim Armencima u Prvom svjetskom ratu počinila Osmanska vojska. Organizatori također prosvjeduju protiv toga što se informacija o genocidu našla i u njemačkim udžbenicima.

"Mi smo u Prvom svjetskom ratu obranili svoju domovinu i to smo u svakom trenutku spremni ponovno učiniti", rako je na konferenciji za novinare Dogut Pernicek, jedan od vođa "Pokreta za obranu Talat Paše".

Njemačka vlada demantirala je napise jednog turskog dnevnika po kojima je njemački veleposlanik u Ankari prosvjedovao pri turskoj vladi zbog navodne podrške "Maršu na Berlin".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o najavljenom prosvjedu uklapa se u aktualnu polemiku o buđenju tursko-islamskog nacionalizma u Njemačkoj izazvanu karikaturama proroka Muhameda i prikazivanjem turskog filma "Dolina vukova" u njemačkim kinima.

Taj film, koji je ocijenjen "antizapadnim i antisemitskim", nekoliko kino distributera među kojima i najveći "Cinemaxx", povuklo je iz programa. Protiv prikazivanja tog filma očitovali su se i neki demokršćanski političari među kojima i bavarski premijer Edmund Stoiber.

(Hina)xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara