Turski parlament glasovat će samo o preletima američkih aviona

TURSKA vlada priopćila je u srijedu da će zatražiti od parlamenta da odobri samo prelete američkim borbenim zrakoplovima prema Iraku, čime su, kako se čini, propali napori SAD-a da rasporedi tisuće svojih vojnika na turskom teritoriju.

Visoki američki dužnosnik rekao je da odluka Ankare da američkim snagama dopusti korištenje turskih baza i zračnog prostora, ali ne i raspoređivanje vojnika, ne bi mogla opravdati najavljenu američku financijsku pomoć.

Washington je, u sklopu ranijeg plana za raspoređivanje američkih vojnika koji bi otvorili "sjeverni front" prema Iraku, Turskoj obećao milijarde dolara pomoći.

"Mjera koju ćemo predložiti ... bit će dopuštenje preleta američkih vojnih zrakoplova, te raspoređivanje turskih vojnika u inozemstvu", rekao je glasnogovornik vlade Cemil Cicek.

Taj prijedlog naći će se pred zastupnicima u srijedu, a o njemu će se glasovati u četvrtak.

"Ako se u budućnosti pojave dodatni zahtjevi, mi ćemo ih razmotriti, ali u ovom trenutku SAD je zatražio dopuštenje za prelet zrakoplova kroz turski zračni prostor", dodao je Cicek.

Turski je parlament početkom ožujka odbacio prijedlog da se odobri raspoređivanje 62.000 američkih vojnika na turskom teritoriju.

Američki državni tajnik Colin Powell u utorak je izjavio da je Washington tražio od Turske da mu dopusti barem prelijetanja preko njezinog teritorija u napadima na Irak, te je dodao da je moguća i financijska pomoć ako službena Ankara pristane na to.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara