Turski premijer najavio čvrst odgovor na terorističke napade

TURSKI premijer Tayyip Erdogan obećao je u četvrtak da će počinitelji terorističkih napada u Istanbulu u kojima je poginulo najmanje 26 ljudi biti uhićeni.

"Turski će odgovor biti čvrst... Najbolji odgovor je da, suočeni s terorizmom, ostanemo mirni", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Rekao je da je još prerano tvrditi tko je odgovoran za napade, nalik onima na dvije sinagoge prošle subote u kojima je poginulo 25 osoba.

Riječ je o drugom terorističkom napadu u Istanbulu u samo pet dana, nakon što su je u sličnim bombaškim napadima na židovske sinagoge u subotu ubijeno 25 ljudi, većinom slučajnih prolaznika.

"Riječ je najvjerojatnije o samoubilačkim napadima", rekao je turski ministar unutarnjih poslova Abdulkadir Aksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neidentificirana osoba je u telefonskom pozivu novinskoj agenciji Anatolija rekla da odgovornost za napad preuzima al-Qaeda Osame bin Ladena i turska teroristička skupina Islamska fronta boraca Velikog orijenta (IBDA-C).

Turska je jedna od najbližih političkih i vojnih saveznica Washingtona među muslimanskim zemljama, što je čini mogućim ciljem islamističkih militanata.

Zapadne obavještajne službe su dugo upozoravale da bi teroristi mogli napasti "meke mete" u zemljama kao što je Turska.

Premda upereni protiv "britanskih ciljeva", napadi bi mogli zadati strahovit udarac turskom gospodarstvu, koje sve već bori s recesijom i velikim inozemnim dugom, a mogli bi ugroziti i povratak stranih ulaganja.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je rekao da napadi imaju obilježja "međunarodnih terorističkih operacija al-Qaede i sličnih organizacija". Očekuje se da će Straw u četvrtak navečer doputovati Istanbul.

Britanija je upozorila svoje građane da ne putuju u Istanbul. "Dok se stanje ni smiri, upozoravamo da nije uputno putovati u Istanbul", priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara