Turski premijer zabrinut zbog napada na Falluju

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je zabrinutost zbog američkih napada na irački grad Falluju i zatražio bolje osiguranje turskih vozača kamiona koji su česta meta iračkih gerilaca.

U telefonskom razgovoru s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyem Erdogan je rekao da Turskoj s nelagodom prati operacije u Falluji, a televizijske snimke ubojstva ranjenoga i nenaoružanog muškarca u džamiji izazvale su zgražanje islamskoga svijeta.

Novinska agencija Anadolija objavila je da je Cheney Erdoganu najavio kažnjavanje vojnika koji su u tome sudjelovali te obećao da će predsjedniku Georgeu Bushu prenijeti tursku zabrinutost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je zatražio dodatno osiguranje Turaka koji voze kamione: od službenoga završetka ratnih operacija u Iraku ubijena su šezdeset i trojica.

Turski je premijer rekao i kako lokalne izbore u Kirkuku ne bi trebalo odgoditi, iako kurdske vlasti na sjeveru Iraka to žele kako bi se vratilo više kurdskih izbjeglica.

Službena Ankara strahuje da kurdske skupine pokušavaju preuzeti nadzor naftom bogatoga Kirkuka, a ako im to uspije, Kurdi bi mogli proglasiti nezavisnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara