Turski se vojnici neće boriti u Iraku, EU će pomoći oko izbjeglica

TURSKE se snage neće boriti u Iraku, a Europska unija pomoći će Ankari da se u slučaju rata lakše nosi s priljevom izbjeglica koji bi mogli krenuti preko granice u jugoistočnu Tursku, rekli su u četvrtak turski premijer Abdullah Gul i Chris Patten, EU-ov povjerenik za vanjske odnose.

´Turska neće u rat. Turske oružane snage neće se boriti´, rekao je Gul novinarima u Ankari.

Gul je u srijedu najavio da će od parlamenta tražiti glasovanje o otvaranju vojnih baza američkim snagama za eventualni napad na Irak. Parlament će u četvrtak donijeti preliminarnu odluku o tome.

Turske su snage već u sjevernome Iraku, a idućih će ih mjeseci biti još više, što Turska obrazlaže potrebom da se pobrine za izbjeglice i spriječi raspad Iraka.

´Ne pretpostavljamo da će se dogoditi najgore. Još se nadamo da je moguće mirno rješenje. Ali ako se najgore i dogodi, mi ćemo sudjelovati u saniranju humanitarnih posljedica´, rekao je Patten.

Prema Pattenovim riječima, još nije određen proračun za pomoć koju bi EU mogao pružiti Turskoj, ali ta će pomoć biti dodijeljena kroz suradnju s Crvenim polumjesecom te vladinim i nevladinim organizacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara