Turski znanstvenici tvrde da mogu predvidjeti tsunamije

Turski znanstvenici tvrde da mogu predvidjeti tsunamije
DVOJE turskih znanstvenika tvrde da su razvili sustav kojim se mogu predvidjeti pojave velikog plimnog vala tsunamija i potresa.

Profesori Ayse Ergin sa Sveučilišta Srednji istok i Can E. Balas sa Sveučilišta Gazi u Ankari kažu da su na temelju proučavanja ranijih pomicanja tla razvili "statistički model" koji s dosta točnosti može predvidjeti takve prirodne katastrofe.

Dvoje znanstvenika svoje "otkriće" zasniva na proučavanju 28 tsunamija koji su se dogodili u razdoblju dužem od 2000 godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ergin i Balas su naročitu pozornost poklonili tsunamijima koji su zahvatili Sredozemno, Egejsko, Mramorno i Crno more. Po njihovu tumačenju, najveći tsunami se dogodio 1560. prije Krista, na području Egejskog mora. Do njega je došlo erupcijom vulkana na otoku Santorini, a golemi valovi potpuno su uništili ne samo otok, već i označili kraj minojske civilizacije.

Posljednji snažan potres zabilježen je 1999. u području Mramornog mora, što je dovelo do povećanja razine mora za 2,5 metra. U priobalnim gradovima pomicanje tla je odnijelo više od 17.000 ljudskih života.

Znanstvenici Ergin i Balas upozorili su tursku vladu da bi se što je moguće prije trebali postaviti uređaji koji bi upozorili na dolazeću opasnost tsunamija u turskim priobalnim djelovima zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara