Turski znanstvenici tvrde da mogu predvidjeti tsunamije

DVOJE turskih znanstvenika tvrde da su razvili sustav kojim se mogu predvidjeti pojave velikog plimnog vala tsunamija i potresa.

Profesori Ayse Ergin sa Sveučilišta Srednji istok i Can E. Balas sa Sveučilišta Gazi u Ankari kažu da su na temelju proučavanja ranijih pomicanja tla razvili "statistički model" koji s dosta točnosti može predvidjeti takve prirodne katastrofe.

Dvoje znanstvenika svoje "otkriće" zasniva na proučavanju 28 tsunamija koji su se dogodili u razdoblju dužem od 2000 godina.

Ergin i Balas su naročitu pozornost poklonili tsunamijima koji su zahvatili Sredozemno, Egejsko, Mramorno i Crno more. Po njihovu tumačenju, najveći tsunami se dogodio 1560. prije Krista, na području Egejskog mora. Do njega je došlo erupcijom vulkana na otoku Santorini, a golemi valovi potpuno su uništili ne samo otok, već i označili kraj minojske civilizacije.

Posljednji snažan potres zabilježen je 1999. u području Mramornog mora, što je dovelo do povećanja razine mora za 2,5 metra. U priobalnim gradovima pomicanje tla je odnijelo više od 17.000 ljudskih života.

Znanstvenici Ergin i Balas upozorili su tursku vladu da bi se što je moguće prije trebali postaviti uređaji koji bi upozorili na dolazeću opasnost tsunamija u turskim priobalnim djelovima zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara