Tursko izaslanstvo otputovalo u Izrael; Erdogan u ulozi posrednika na Bliskom istoku?

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan uputio je u ponedjeljak u iznimno važnu posredničku misiju u Izrael trojicu svojih bliskih suradnika, zastupnika ovdašnjeg parlamenta, koje će prema najavama primiti najviši izraelski dužnosnici, uključujući i šefa najveće oporbene Laburističke stranke Shimona Peresa.

Iako ciljevi posjeta turskog izaslanstva židovskoj državi nisu do kraja rasvijetljeni, on se, kako zamjećuju ovdašnji elektronski mediji, dovodi se u neposrednu vezu s predstojećim posjetom premijera Erdogana Siriji. Iz toga najnakladniji istanbulski list Hurriyet izvodi zaključak da bi se turski premijer mogao pojaviti u ulozi mirovnog posrednika između Damaska i Tel Aviva.

Riječ je o navodno proklamiranoj želji Izraela da, pod određenim uvjetima, vrati Siriji Golansku visoravan, okupiranu u ratu sa Arapima 1967. Izraelci su to područje, s 1860 kvadratnih kilometara, odlukom Knesseta (14. prosinca 1981.) anektirali u svoj politički i državno-pravni sustav.

Postoje i određene pretpostavke da bi turski emisari mogli ponuditi i dobre usluge vlade u Ankari oko razrješenja dugogodišnjih izraelsko-palestinskih sukoba. Premijer Erdogan je nedavne izraelske napade na palestinske izbjegličke logore u pojasu Gaze oslikao kao "državni terorizam".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska i Izrael imaju dugogodišnje vrlo razvijene odnose i suradnju na mnogim poljima. Poseban pečat unapređenju strategijskih odnosa dvije zemlje dala su dva vojna ugovora potpisana 1996.

(Hina) xsk ybr

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara