Tursko izaslanstvo u Hrvatskom saboru

Izaslanstvo Odbora za europsku prilagodbu Nacionalne skupštine parlamenta Republike Turske na čelu s predsjednikom Odbora Yašarom Yakišem, primili su u srijedu u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za međuparlametarnu suradnju i Mario Zubović, član saborskog Odbora za vanjsku politiku i voditelj Hrvatskoturske skupine prijateljstva, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću.

Kako je priopćeno, u srdačnim i otvorenim razgovorima istaknuto je da dvije prijateljske zemlje trebaju što tješnje surađivati i razmjenjivati iskustva u svim pitanjima koja se odnose na približavanje EU-u, a da pritom jedna drugoj ni u jednoj fazi pregovaračkog procesa ne budu prepreka za individualno vrednovanje postignuća koja ostvare na putu prema EU-u.

Prema priopćenju, Yašar Yakiš rekao je da Turska snažno podupire nastojanja Hrvatske da uđe u NATO, te izrazio uvjerenje da će Hrvatska u EU ući 2007., odnosno najkasnije 2009. godine.

Naglasio je i važnost parlamentarne suradnje, posebice srodnih parlamentarnih odbora za europske poslove i Skupina prijateljstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac je ocijenio da Turska i Hrvatska imaju posebnu ulogu u stabilnosti čitave regije jugoistočne Europe, a daljnji razvoj odnosa treba sagledati u svjetlu zajedničke budućnosti u Europskoj uniji i NATO-u, navodi se u priopćenju.

Tursko izaslanstvo imalo je i radni sastanak s Nevenom Mimicom, predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije i članovima Odbora.

(Hina) pp/xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara