Tus: Gotovina je trećerazredni general

ANTUN TUS, umirovljeni general i bivši veleposlanik pri NATO-u u Bruxellesu, tvrdi da je Ante Gotovina u "Oluji" bio jedan od generala treće razine, a iznad njega su bili generali iz zapovjedništva operacije i Glavnog stožera. Opisuje ga kao stručnjaka za obučavanje za direktne sukobe manjih grupa, ali ističe da nema puno taktičkih i operativnih znanja.

General Tus se prošli mjesec vratio iz Bruxellesa gdje je četiri godine bio hrvatski veleposlanik pri NATO-u. Kaže da trenutačno proširenje nije glavna tema u savezu, već unutrašnje učvršćenje kako bi se mogao nositi s rastućim terorizmom i opasnostima od nuklearnog i kemijskog oružja. Smatra da Hrvatska prije ulaska u NATO treba dovršiti svoju političku transformaciju - potpuno uspostaviti vladavinu prava i procesuirati ratne zločine s hrvatske strane.

General Tus kaže da američka izjava, po kojoj Hrvatska neće u NATO dok Gotovina ne bude u Haagu, ima funkciju da ubrza hvatanje odbjeglog generala, te da ju u procesu približavanja savezu kao takvu treba prihvatiti.

Govoreći za Feral Tribune o svojim iskustvima s Gotovinom, Tus podsjeća da je general 1991. godine u Hrvatsku došao iz Legije stranaca te da je u sklopu grupe od dvadesetak ljudi djelovao pod okriljem Ministarstva obrane. Ta grupa se 1992. okrenula aktivnostima u BiH te izvršavala zadaće koje joj je postavljao tadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

Prisjeća se da je Gotovina s bojnon "Zrinski i Frankopan" 1991. vrlo uspješno prodirao prema Vukovaru, ali da je akciju usprkos njegovu protivljenju obustavio Tuđman. Početkom studenoga pokušan je novi prodor, ali je bio bezuspješan jer su tada snage JNA već bile premoćne.

Tus za Gotovinu kaže da je bio odličan u fizičkom i stručnom obučavanju za direktne sukobe manjih grupa, ali da nije imao taktičkih i operativnih znanja za nešto krupnije. Dodaje da je Gotovina imao snažan utjecaj na užu grupu vojnika koji sudjeluju u borbama na mlom prostoru, jer je bio hrabar i autoritativan.

Prema Tusovom mišljenju, Gotovinin najveći doprinos u ratu je probijanje Dinare, odnosno stvaranje pretpostavki da se s Dinare krene u napad na Knin.

"Što se tiče "Oluje", na razini na kojoj se Gotovina nalazio u toj operaciji mogao je biti bilo tko i sve bi bilo isto: to je sve već bilo jasno i Hrvatska je imala takvu nadmoć da se tzv. Krajina nije mogla braniti. Utoliko je pogrešno dovođenje Gotovine u isti ravan s Mladićem i Karadžićem, jer je on u "Oluji" bio jedan od generala treće razine: iznad njega su bili generali iz zapovjedništva i generali iz Glavnog stožera" - kazao je general Tus za Feral Tribune.

Zaključio je da bi zbog navedenih činjenica Gotovinina obrana bila puno lakša nego što je to slučaj s drugim optuženicima iz Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara