Tutankamon licem u lice sa svijetom!

MUMIJA Tutankamona omotana u lan prvi je put nakon 85 godina prikazana javnosti preko velikog ekrana u gradu Luxoru u Egiptu. Arheolozi su izvadili mumiju iz njenog kamenog sarkofaga otkrivši lice mladog vladara koji otkriva malo o sebi.

"Zlatni dječak je magičan i misteriozan te će svaka osoba u svijetu vidjeti kako Egipat želi očuvati zlatnog dječaka te će vidjeti njegovu ljepotu.", kazao je novinarima Zahi Hawass, čelnik Egipatskih antikviteta. Hawass je nadodao kako znanstvenici već dvije godine restauriraju vrlo oštećenu mumiju Tutankamona nakon što je izvađena iz sarkofaga i analizirana CT skenerom.

Oštećenje velikog dijela mumije najvjerojatnije je prouzročeno kada je britanski arheolog Howard Carter pronašao sarkofag te pokušao odvojiti zlatnu masku, ali je Hawwas nadodao kako je veći izazov sačuvati mumiju od utjecaja masovnog turizma, otprilike tisuću turista prođe podzemnom grobnicom svakoga mjeseca. 

Najočuvaniji dio tijela je glava koju treba posebno sačuvati od vanjskih utjecaja, vlage i topline, prouzročene ljudskim disanjem u grobnici. U protivnom, tijelo i glava, stari 3000 godina, pretvoriti će se u prah.

Tajnu smrt Tutankamona koji su mnogi znanstvenici pokušali odgonetnuti još od otkrića grobnice 4. studenog 1922. otkrili su znanstvenici skenirajući CT-om njegovo tijelo. Naime, smrt dvanaestog vladara osamnaeste dinastije u Egiptu dogodila se oko 1323. godine p.n.e., umro je od slomljene lijeve bedrene kosti koja je prouzročila daljnju infekciju.

U Egiptu očekuju kako će moći kapitalizirati interes turista, ali isto tako, u Luxoru će turisti moći vidjeti nešto što se ne može vidjeti u muzeju, mumija će biti izložena u grobnici. Korak dalje koji će znanstvenici napraviti je utvrditi  faraonovo porodiljno stablo.

Povijesne činjenice još nisu sasvim sigurne, da li je Tutankamon sin ili polubrat Akhenatona, faraona heretika koji je uveo revolucionarni monoteizam u drevnom Egiptu tek će se pokušati otkriti.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara