Tužitelj iznio izmijenjenu optužnicu u slučaju Lora

U NASTAVKU suđenja osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima 1992. godine u Vojnoistražnom centru Lora u Splitu, zastupnik optužbe iznio je danas pred sudskim vijećem izmijenjeni tekst optužnice nakon čega je obrana zatražili petodnevnu stanku za pripremu obrane.

Zamjenik županijske državne odvjetnice Michelle Squiccimaro u izmijenjenoj je optužnici ostao pri istoj pravnoj kvalifikaciji kažnjivog djela - ratni zločin nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a najvažnije izmjene odnose se na "činjenični opis" kažnjivog djela, prema kojemu se, za neka djela, optuženici terete pojedinačno, dok za ostala i dalje ostaje formulacija "neutvrđeni stražari i druge vojne i civilne osobe".

Vremensko je razdoblje u izmijenjenoj optužnici tužitelj ograničio na "od lipnja do početka rujna", a ne kao ranije od ožujka do rujna 1992. godine.

Optuženi Tomislav Duić, zapovjednik zatvora, i njegov zamjenik Tonči Vrkić terete se da su "njima podređenim stražarima te drugim vojnim i civilnom osobama kojima su dopuštali ulaz u zatvor, dopuštali da zatočenim civilima vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i osobito ih ponižavaju, fizički i psihički zlostavljaju, muče i tjelesno kažnjavaju sve do usmrćenja nekih od njih, a i sami su u tome sudjelovali".

"Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić postupali su na takav način, protivno odredbama Ženevske konvencije", navodi se u izmijenjenoj optužnici.

U izmijenjenoj optužnici usto se navodi da je kažnjivo djelo počinjeno "za vrijeme trajanja oružanog sukoba između Hrvatske vojske i pripadnika tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija", što ranije nije bio slučaj.

Optužnica je izmijenjena sukladno naputku Vrhovnog suda koji je, ukidajući oslobađajuću presudu iz 2002. godine, utvrdio kako je optužnica manjkava i neprecizna, jer se u njoj ne navodi činjenica da je tada postojao oružani sukob HV-a s tzv. JNA i paravojnim formacijama, a nije utvrđeno jesu li optuženici bili civili ili oružani pobunjenici i teroristi.

Predsjednica vijeća sutkinja Spomenka Tonković ustvrdila je kako su "očite značajne intervencije u optužnici", te da treba dosta vremena da bi se izmjene proučile, pa je prihvatila zahtjev obrane za petodnevnom stankom radi pripreme obrane.

Branitelj Davora Banića odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je kako branitelji "nisu očekivali ovako nešto" te da "obrana smatra kako je ovo pokušaj spašavanja nečega što se vrlo teško može spasiti, a to je pošto poto dokazati optužnici kao osnovanu".

Upozorio je kako se u optužnici često spominje da je riječ o neutvrđenom danu i neutvrđenim osobama, "što za jednu optužnicu, koja je trebala navesti konkretne osobe za ovako ozbiljno kažnjivo djelo, zaista nije dovoljno".

Nastavak suđenja, kada bi se obrana i optuženici trebali očitovati o novoj optužnici, zakazano je za 20. veljače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara