Tužiteljstvo BiH: Nema razloga da se Purdu ne izruči Srbiji

Foto: sarajevo-x (Tužiteljstvo BiH)

VUKOVARSKI branitelj Tihomir Purda danas je pred sucem Suda BiH rekao kako se protivi izručenju Srbiji, koja ga traži zbog ratnog zločina, te dodao da bio mučen u srpskom logoru i da je zbog toga pod prisilom potpisao izjavu.

"Što god da su mi dali potpisati - ja bih potpisao, samo da me prestanu mučiti. Nisam ni gledao što potpisujem, a tada mi to nije bilo ni bitno. Na osnovu toga potpisa, danas sam osumnjičeni. Imam psihičkih problema i pod terapijom sam. Nisam nikog ubio", rekao je na sudu Purda.

Na današnjoj raspravi se Purda pred sucem Halilom Lagumdžijom pojavio u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića i Ane Primorac kako bi se izjasnio o zahtjevu za izručenje Srbiji. Dok je tužiteljica Jadranka Lokmić Misirača u raspravi rekla da su ispunjeni opći uvjeti za izručenje Purde Srbiji, njegov odvjetnik Muselimović je kazao da za to ne postoje zakonske pretpostavke.

Neprihvatljive izjave zarobljenika dane pod prisilom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su neprihvatljive izjave zarobljenika koje su dane pod prisilom, a na temelju kojih je protiv Purde 1999. godine naloženo provođenje istrage. Iako su to mnogi očekivali, danas nije donesena odluka o izručenju Purde.

Tužiteljica BiH Jadranka Lokmić Misirača kazala je da su iz srpskog tužiteljstva dostavljeni dokumenti prema kojima se vidi da je u tijeku istraga protiv Purde. "Prema dokumentima kojima ovo Tužiteljstvo raspolaže, ne postoje pravne ili bilo kakve druge prepreke da osumnjičeni Purda bude izručen Srbiji. Protiv njega Tužiteljstvo BiH ne provodi nikakvu istragu, on nije državljanin BiH, istraga nije zastarjela te mi ne vidimo razlog da ne postupimo po zakonu i osumnjičenog predamo pravnim organima u Srbiji", kazala je Misirača Lokmić.

Na temelju mišljenja suca Lagumdžije i dostavljene dokumentacije odluku o izručenju će donijeti kazneno vijeće Suda BiH, dok konačnu odluku o izručenju Srbiji mora potpisati ministar pravde BiH Bariša Čolak. Podsjetimo, Tihomir Purda se u BiH pritvoru nalazi od 5 siječnja kada je na graničnom prijelazu u Orašju uhićen na temelju srpske tjeralice. Dan kasnije mu je određen 18-dnevni ekstradicijski pritvor koji je kasnije produžen na maksimalnih 40 dana.

Državno odvjetništvo odbacilo optužbe protiv Purde

Hrvatsko državno odvjetništvo je provelo istragu na temelju srpskih optužbi te je zaključilo da Purda nije kriv, a zbog toga Hrvatska nije mogla tražiti njegovo izručenje. Srbija je ostala pri svojoj optužnici i dalje inzistira na izručenju vukovarskog branitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara