Tužiteljstvo: Gotovinino jamstvo da neće pobjeći je bezvrijedno

Tužiteljstvo: Gotovinino jamstvo da neće pobjeći je bezvrijedno

HAŠKO tužiteljstvo oštro se usprotivilo zahtjevu obrane generala Gotovine da početak suđenja dočeka u kućnom pritvoru. Ocijenilo je, naime, kako obrana Ante Gotovine ničim nije dokazala da bi se optuženi hrvatski general vratio na početak suđenja, te je od Sudskog vijeća zatražilo da odbije zahtjev obrane generala Ante Gotovine za njegovim puštanjem na privremenu slobodu do početka suđenja.

Tužiteljstvo se, između ostalog, na 184 stranice dugom spisu u kojemu obrazlaže svoje stajalište poziva i na Gotovinine prijašnje bijegove, te prilaže preslike lažnih putovnica s pomoću kojih je Gotovina četiri godine prije uhićenja bježao od Haškog suda, a podsjeća i na dopisivanje s hrvatskom Vladom tijekom njegova bijega i dvije presude francuskih sudova kojima je 90-ih godina osuđen u odsutnosti za pokušaje iznude i otmicu na 30 mjeseci zatvora, odnosno na dvije godine zatvora, prenosi HTV.

Odsluženja gore spomenutih kazni Gotovina je, kako navodi tužiteljstvo, izbjegao, a u Francuskoj je odslužio pet godina zatvora za oružanu pljačku kada se također, napominju, nije predao, nego je uhićen s krivotvorenim dokumentima.

Jamstva hrvatske Vlade za puštanje Gotovine da početak suđenja čeka na slobodi su, s obzirom na njegove prijašnje bijegove, smatra tužiteljstvo, nedostatna. Nošenje elektroničke narukvice koje je predloženo, ne onemogućava Gotovini bijeg, nego samo može poslužiti da se ustvrdi da je osoba pobjegla, smatra tužiteljtsvo. Časna riječ koju je Gotovina, uz spremnost da se odrekne svoje imovine, dao kao jamstvo za privremeno puštanje na slobodu je, prema mišljenju tužiteljstva, bezvrijedno. Isto tako, nedostatnim se smatra i jamstvo nadbiskupa zadarskog Ivana Prenđe, za kojega kažu da on ne može osigurati da se Gotovina vrati u Haag, kao ni da će, ukoliko Gotovina pobjegne, snositi posljedice. Prenđa je, podsjećamo, jamstvo dao s obzirom na to da general poštuje rimokatoličku crkvu.

"Zbog velikog rizika bijega, Gotovinino bi privremeno puštanje na slobodu podrivalo interese pravde i treba ga odbiti", navodi se u odgovoru haškog Tužiteljstva koji potpisuje glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte.

Vlada izrazila žaljenje zbog stajališta haškog tužiteljstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček danas je izjavio kako Vlada izražava žaljenje zbog stava haškog tužiteljstva. Jamstva koja je Vlada ponudila mogu ići u prilog zahtjevu obrane generala Gotovine i dovesti do pozitivnog ishoda, kazao je Maček. Ipak, dodaje, konačna je odluka na Sudskom vijeću, a ne na tužiteljstvu.

Podsjećamo, odvjetnici Ante Gotovine su Haškom sudu 7. kolovoza uputili zahtjev za njegovim puštanjem iz haškoga pritvora, kako bi početak suđenja čekao u Hrvatskoj.

Nema određenog roka u kojem, nakon iznošenja argumenata Tužiteljstva, Sudsko vijeće treba donijeti konačnu odluku o tome hoće li Gotovina suđenje čekati na slobodi, no njegovi odvjetnici očekuju kako bi ta odluka mogla biti donesena već u rujnu.

B.S.
Foto:AFP,Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara