Tužna obljetnica: Crkva na Kornatu premala za ožalošćene

PROŠLO je točno godinu dana od tragedije koja je ispunila tugom cijelu Hrvatsku. Požar na Velikom Kornatu zatražio je živote vatrogasaca Ivice Crvelina (52), Marinka Kneževića (52), Ivana Marinovića (37), Dina Klarića (33), Tomislava Crvelina (23), Ante Jurićeva Mikulina (19), Hrvoja Strikomana (19), Gabrijela Skočića (19), Josipa Lučića (19), te niti punoljetnih mladića, 17-godišnjaka Karla Ševerdije i Marka Stančića.

Jedini svjedok tragedije koja je rasplakala Hrvatsku i promijenila živote mještana Tisnog, Vodica i Šibenika, samozatajni je Frane Lučić. Proveo je tri mjeseca u splitskoj bolnici oporavljajući se od teških opeklina, nakon čega je još mjesecima išao na rehabilitaciju. Živi u Tisnom, ne razgovara s medijima već mjesecima. U svojim je istupima poručio - "samo želim normalan život".

Obitelji i prijatelji vatrogasaca molile su danas za njih na otoku Kornatu u Gospi od Tarca. Crkva je bila premalena za sve okupljene, piše HRT na webu.Nakon mise najavljen je odlazak u uvalu Šipnate te obilazak mjesta stradavanja vatrogasaca gdje će obitelji zapaliti svijeće i položiti vijence, a povratak u Šibenik predviđen je oko 16 sati.

Ispred šibenskoga Vatrogasnog doma jutros je otkrivena spomen ploča četvorici vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik koji su poginuli u kornatskoj tragediji, a jučer su ploče u sjećanje poginulima otkrivene u Tisnom i u Vodicama.

Slavicu čeka suđenje

Najveća tragedija hrvatskog vatrogastva stavljena je na teret dvojici ljudi - Pašku Petrini sezonskome radniku u Nacionalnom parku Kornati koji je bacio opušak i time, optužuju ga, započeo požar, te Dražen Slavica, tadašnji vatrogasni zapovjednik u Šibensko-kninskoj županiji. Slavica je proveo dva mjeseca u pritvoru, odakle je napokon izašao nakon što su i obitelji stradalih apelirale da ga se oslobodi. Suđenje bi mu moglo početi već sljedećeg mjeseca.

Za ovu tragediju je djelomice, prema Državnom odvjetništvu, odgovoran i Dino Klarić, zapovjednik vatrogasaca na terenu koji je također izgorio tog dana na Kornatu. Klarić je kriv jer ih je poveo terenom na kojemu je buknuo eruptivni požar, rijetka prirodna pojava kojom su vještaci nedavno i službeno objasnili tragediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema isprike za državni vrh

Kako se nitko iz vrha vlasti tada nije se osjećao moralno obveznim ponuditi ostavku zbog ove tragedije, tako se ni danas ne osjećaju niti danas obveznim doći na misu u sjećanje na njih. Otkazivanje dolaska na komemoraciju i na misu zadušnicu neobjašnjiv je potez državnog vrha koji se ničim ne može opravdati.

Predsjednik Sabora Luka Bebić neće se pojavljivati danas u javnosti, premijer Ivo Sanader poslao je Jadranku Kosor na misu, kojoj će nazočiti izaslanici Predsjednika Republike Stjepana Mesića, Državne uprave za zaštitu i sigurnost, Hrvatske vatrogasne zajednice, Šibensko-kninske županije te Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, DVD-a Vodice i DVD-a Tisno čiji su članovi bili poginuli vatrogasci.

Dvanaestoricu poginulih na Kornatu, obećavaju njihove obitelji i prijatelji, neće nikada zaboraviti, a većina njih nikada se neće pomiriti sa službenim objašnjenjima vlasti o tome kako su umrli. Razlog nedolaska državnog vrha obitelji poginulih ponajprije vide u činjenici da nakon velikih riječi izgovorenih nad ljesovima vatrogasaca državni vrh nema hrabrosti suočiti se s njima.

"Bilo je nekih problema i ja se nadam da ćemo imati prilike to nadoknaditi drugi puta u Zagrebu", izjavio je Sanader jučer na festivalu Kaj su jeli naši stari.

A.B.
Foto: Index, HTV, Glas Dalmacije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara