U 26 domova nedostaje čak 438 djelatnika

U 26 državnih domova za djecu s posebnim potrebama nedostaje čak 438 djelatnika, u centrima za socijalnu skrb sa više od 17 tisuća djece radi tek stotinjak stručnjaka, čulo se na današnjoj, tematskoj sjednici o stanju u domovima saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Unatoč takvom stanju, istaknuto je, rebalansom državnoga proračuna, smanjena su ionako skromna sredstva namjenjena obrazovanju socijalnih stručnjaka.

Predstavnica Ministarstva socijalne skrbi istaknula je da postoji volja da se stručnjaci zaposle, ali da tržište ne nudi tražene profile, primjerice, adolescentske psihijatre.

Tvrdnje o nedostatku stručnog kadra, odbacila je predsjednica riječkog Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac, spočitnuvši Ministarstvu da zapravo nikada nije tražilo taj kadar.

Lokalne su sredine htjele preuzeti skrb o domovina, no Ministarstvo to nije dozvolilo, jer je htjelo biti šef, tvrdi Pešić-Bukovac.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da socijala niti ne pokušava zadržati stručne kadrove, daje im ugovore na određeno i po njihovu isteku ih se rješava.

Zato se sve svede na stolare, kuhare, čistačice, ljude koji i sami trebaju pomoć, ustvrdila je Avberšek.

(Hina) xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara