U 97. godini umro najstariji član Hrvatskog novinarskog društva Branko Kobali

U 97. godini umro najstariji član Hrvatskog novinarskog društva Branko Kobali

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

U ZAGREBU je danas u 97. godini života umro dugogodišnji komentator i urednik Vjesnika te najstariji član Hrvatskog novinarskog društva, Branko Kobali.

Kobali se 29. ožujka 1913. godine rodio u Klanjecu, a školovao se u Zagrebu. Bio je tehnički crtač, a tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća radio je kao službenik u Hrvatskoj banci i Industrijskoj banci Jugoslavije. Tada je bio aktivan u Savezu bankovnih, osiguravajućih, trgovačkih i industrijskih činovnika Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednik gospodarske rubrike

U Vjesniku počinje pisati u lipnju 1950. godine, a prvo je imao funkciju suradnika pa urednika gospodarske rubrike. Od 1954. do 1956. godine je šef dopisništva Vjesnika u Beogradu i izvjestitelj iz Savezne narodne skupštine. U siječnju 1964. godine postaje zamjenik glavnog urednika tjednika VUS, da bi se dvije godine kasnije vratio u Vjesnikovu redakciju kao komentator za gospodarstvo.

Jedno vrijeme bio je urednik Vjesnikove press agencije, da bi 1974. godine otišao u mirovinu. I nakon svoga umirovljenja nastavlja surađivati s Vjesnikom i drugim listovima. Kobali je dobio nekoliko priznanja i plaketa, a 1979. godine je dobio i Orden Republike III. reda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara