U Afganistanu oteta Hrvatica?

TRI UN-ove djelatnice koje rade za izborno povjerenstvo Ujedinjenih naroda u Afganistanu otete su u četvrtak usred dana na zapadu Kabula, a među njima je, javlja CNN, i jedna Hrvatica.

BBC međutim javlja kako su dvije otete osobe žene, jedna irske nacionalnosti te jedna s Kosova, a treća osoba je muškarac porijeklom s Filipina.

Američka agencija Associated Press je objavila, pozivajući se na neimenovani izvor unutar afganistanskog izbornog povjerenstva, da su sve otete osobe žene, te da su među njima "jedna irska i jedna hrvatska državljanka".

Međutim, izvori afganistanske vlade i tamošnjeg predstavništva UN-a su objavili da su troje radnika - iz Velike Britanije, s Filipina i s Kosova - oteti iz UN-ovog automobila, javlja agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamska oružana skupina je objavila da je otela troje stranaca, koji su radili za UN-ovo izborno povjerenstvo, i već ih odvela iz Kabula. U tom priopćenju nikakve druge pojedinosti nisu navedene.

"Negdje u vrijeme ručka u Kabulu je troje međunarodnih djelatnika, koji su radili za izborno povjerenstvo, oteto", kazao je Manoel de Almeida e Silva, glasnogovornik UN-a u Afganistanu, a prenijela agencija Reuters. "Nismo u mogućnosti zasad potvrditi imena otetih dužnosnika kao ni kojeg su državljanstva", kazao je de Almeida e Silva. 

Naoružane osobe natjerale su tri žene da uđu u veliko terensko vozilo marke Toyota kojim su prethodno na ulici blokirali njihov automobil, navodi pripadnik afganistanske obavještajne službe. Otmičari su bili naoružani kalašnjikovima, a dužnosnik UN-a dodao je da su otmičari bili u vojnim odorama.

Ministar obrane Berislav Rončević je, nakon konferencije za novinare sazvane u vezi malarije među hrvatskim vojnicima u Afganistanu, rekao kako nema nikakve informacije o nestaloj hrvatskoj državljanki u Kabulu.

U hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, kako je rečeno Hini, provjeravaju mogućnost da se među otetim strancima nalazi i hrvatska državljanka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara