U Americi sve više povremenih pušača

NAJNOVIJA statistika pokazuje da je u Americi sve više povremenih pušača, no federalne vlasti misle da je smanjenje broja popušenih cigareta bez odricanja od te navike, opasno kao i da se nije prestalo pušiti.

Usporedba sa sličnim istraživanjem provedenim između 1996. i 2001. godine pokazuje da je broj pušača ostao isti, no broj onih koji puše povremeno porastao je u 38 saveznih država i u Washingtonu.

Analitičari Centra za prevenciju i kontrolu bolesti ističu da je tome pridonijelo poskupljenje cigareta, viši porezi i zabrana pušenja na javnim mjestima.

"Riječ je o pojavi koju još nismo objasnili", rekao je dužnosnik Centra Terry Pechacek. "Kada se to prvi put pojavilo osamdesetih godina, društvo je to smatralo čudnom pojavom. Nekima je bilo neobično da postoje povremeni pušači", dodao je.

U godišnjoj telefonskoj anketi građanima su postavljena pitanja "jeste li u životu popušili najmanje 100 cigareta" i "pušite li svakodnevno, ponekad ili uopće ne pušite".

Utvrđeno je da je 23,4 posto ispitanih popušilo 100 cigareta i da puši svaki ili svaki drugi dan, dok ih 24 posto puši samo ponekad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći porast povremenih pušača bilježi Arizona - takvih je 1996. bilo 16,2 posto, a 2001. 28 posto. Najviše povremenih pušača, 41,2 posto, je u Washington DC-u.

"Uočavamo da sve više ljudi smanjuje pušenje, vjerojatno zbog toga da bi smanjili rizik od bolesti. No, to nije i ne može biti alternativa prestanku pušenja", istaknuo je Pechacek.

Istraživanja, naime, pokazuju da to što je polovica ili više pušača smanjilo pušenje nije dovelo do pada smrtnosti uzrokovane bolestima povezanih s tom štetnom navikom.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara