U Ammanu izložba suvremenoga hrvatskog crteža

Hrvatski i jordanski premijeri Ivo Sanader i Faisal alFayez otvorit će u Kraljevskom kulturnom centru u Ammanu 20. veljače izložbu Suvremeni hrvatski crtež, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić u Jordanu će potpisati Ugovor o kulturnoj suradnji dviju zemalja.

Na izložbi u Ammanu bit će postavljeno 120 crteža 60 hrvatskih umjetnika koje je odbrao Tonko Maroević.

Izložba Suvremeni hrvatski crtež koju je iniciralo Ministarstvo kulture iz Jordana se seli u europska i svjetska kulturna središta.

"Težnja nam je da izložba posvjedoči osebujan kreativan kontinuitet najistaknutijih predstavnika suvremene hrvatske likovne umjetnosti i to ključnih radova generacijski različitih umjetnika", ističe u povodu izložbe ministar kulture Božo Biškupić.

Po njegovim riječima izložba raskriva međunarodnoj javnosti visokoinventivna crtačka ostvarenja u rasponu najrazličitijih crtačkih izražajnih sredstava i likovnih poetika u temeljnoj umjetničkoj disciplini - crtežu. Ocrtava i znatan dio kruga ideja i osjećajnosti na kojima je izrasla likovna umjetnost te time i hrvatska kultura u tom toliko izvornom i prepoznatljivom umjetničkom izričaju - crtežu, dodaje Biškupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo kulture tom izložbom, kako se napominje, nastavlja predstavljati hrvatska umjetnička dostignuća, otvarajući nove prostore i za kulturnu izmjenu i obogaćenje kulturnih programa zemalja članica i zemalja buduće Europske unije te izvaneuropskih država.

Po Maroevićevim riječima suvremeni hrvatski crtež svjesno i ponosno nasljeđuje domete velikih predaka, ali se jednako tako otvara i izazovima novih pa i trendovskih tendencija.

"U hrvatskoj je umjetnosti već duboka, stoljetna tradicija njegovanja crtačke vještine i poticanja specifičnih načina prezentacije, od atelijera do salona, od knjige do muzeja", napominje.

Podsjeća na davnu kaligrafsku i grafičko-linearnu baštinu latiničnih i glagoljaških kodeksa i inkunabula, dosege od romaničkog i gotičkog crtanja iluminacija i minijatura do velikog majstora renesansno-manirističke minijature Jurja Julija Klovića.(Hina) pp,xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara