U Arizoni se ne smiju obavljati pobačaji majkama koje biraju spol ili rasu djeteta

Foto: Arhiva

GUVERNER Arizone Jan Brewer danas je potpisao kontroverzan zakon koji je ovu američku državu učinio prvom koja je zabranila pobačaje na temelju spola ili rase fetusa.

Prema novom zakonu, liječnici koji u Arizoni obave pobačaj kako bi roditeljima pomogli da se ne rodi nasljednik krive rase ili spola bit će kazneno prijavljeni. Majke neće biti kažnjene za takve pobačaje.

Toga možda ima u Kini, ali u Arizoni ne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonodavci tvrde kako takav propis ne postoji nigdje drugdje u SAD-u. Pristaše ovakve odredbe kažu da je zabrana potrebna kako bi se smanjila diskriminacija na temelju spola ili rase koja postoji u Arizoni te drugim državama SAD-a. Glasnogovornik guvernera je kazao da Brewer vjeruje da je društvo odgovorno za zaštitu najranjivijih, odnosno nerođene djece, te da ovaj zakon doprinosi stavu o zaštiti života.

Protivnici zakona kažu kako se takvi pobačaji možda i događaju u Kini, ali da ne postoje jasni dokazi da su izvođeni u Arizoni. Američka federacija planiranog roditeljstva smatra da se njime krše ženska prava i strahuju da će liječnici po prvi puta osjećati da moraju pitati roditelje razloge za traženje pobačaja. Zakon će stupiti na snagu za 90 dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara