U BAMU SEDMI DAN ŽALOSTI NAKON POTRESA

Potresom razrušeni povijesni grad Bam obilježava u četvrtak završetak velike žalosti po šijitskom obredu nakon što je pokopana većina stradalih, iako je taj sedmi dan još daleko od povrtaka u normalan život.

U četvrtak ujutro se u Bamu još nije znalo za novi potez Amerikanaca koji su u srijedu najavili ublaženje sankcija kako bi omogućili lakšu dostavu pomoći preživjelima te obnovu razrušenoga grada.

Sjedinjene Države su najavile privremenu i djelomičnu obustavu financijskih sankcija koje su Iranu na snazi dulje od 20 godina.

Amerikanci će tijekom 90 dana pružati pomoć nevladinim organizacijama u humanitarnim naporima i obnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svaka dolarska transakcija s Iranom je dosad bila zabranjena. Ali jaki potres je naveo Washington da pruži pomoći i SAD je od prvog dana ponudio pomoć Iranu koju ju je brzo prihvatio.

Iran računa na stranu pomoć i nacionalnu solidarnost pri suočavanju s posljedicama potresa.

"Obnovit ćemo Bam u dvije godine. Nadam se da će sve biti obavljeno prije isteka mog mandata 2005. godine", obećao je u utorak iranski predsjednik Mohamad Khatami.

Obnova će biti skupa, prema prvim procjenama iznosit će 400 milijuna eura, izjavio je Mohamad Satarifar, šef organizacije za planiranje, prenosi iranski tisak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara