U BERLINU IZLOŽBA S PREDMETIMA KOJE JE OSTAVILA CRVENA ARMIJA

Povodom 10. obljetnice odlaska posljednjih vojnika Crvene armije iz bivšeg DDRa, u subotu je u Berlinu otvorena izložba posvećena onome što je ostalo nakon 49 godina sovjetske okupacije. L

Njemački kipar i fotograf Paul Pfarr predstavlja rezultat svoje potrage po hangarima i vojarnama koje su napustili ruski vojnici u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, motivirane njegovim zanimanjem za povijest i predmete koji o njoj svjedoče.

U kući Willy Brandt u Berlinu, koja ugošćuje izložbu "Jezik predmeta" do 19. rujna, umjetnik je ponudio "materijalne slike". Alat, sanduci, medicinski materijal, poljski kreveti ili pak 137 keramičkih šalica na stolu odražavaju svakodnevicu tih vojnika.

Nakon kapitulacije u Drugom svjetskom ratu 8. svibnja 1945. godine, Njemačka je bila pod četverostranom okupacijom. Sovjeti su se smjestili na istoku gdje je 1949. godine rođena Demokratska Republika Njemačka, komunistička diktatura koja je pala s padom Zida 1989. godine, kao uvod u odlazak savezničkih vojnika.

Drugi dio izložbe posvećen je fotografijama umjetnika koji od 1961. živi u Berlinu, pedesetak slika napuštenih vojarni u kojima je priroda ponovno zauzela svoje mjesto.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara