U BiH prošle godine "oprano" nešto manje od 58 milijuna eura

Na području Bosne i Hercegovine tijekom 2005. godine zabilježeno je 27 slučajeva "pranja novca", a početni rezultati istraga pokazuju kako je na ovaj način protuzakonito u promet ušlo nešto manje od 58 milijuna eura, objavila je u utorak Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

U priopćenju SIPA-e, objavljenom u Sarajevu, navodi se kako je Financijsko-obavještajni odjel ove krovne policijske agencije, zadužene za procesuiranje najtežih oblika kaznenih djela, zbog "pranja novca" prošle godine prijavio ukupno 52 osobe i sve te slučajeve predao nadležnim tužiteljstvima.

Točan iznos sumnjivih novčanih transakcija u BiH u prošloj godini bio je 113 milijuna konvertibilnih maraka (57,8 milijuna eura), a SIPA ističe kako su potpuno neutemeljene tvrdnje da BiH samo zbog raširenog pranja novca godišnje gubi oko pet milijardi KM (oko dvije i pol milijarde eura), kao i da u toj zemlji postoji oko četiri tisuće tzv. fiktivnih tvrtki preko kojih se takvi protuzakoniti poslovi obavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takve tvrdnje u lokalnim je medijima u BiH iznio dužnosnik Vijeća Europe Alexander Seger, a njihovu točnost SIPA odlučno opovrgava.

Pranje novca putem fantomskih tvrtki predstavljalo je masovnu pojavu u BiH u prošlosti kada su entiteti vodili potpuno samostalne financijske i porezne politike bez bilo kakve koordinacije na državnoj razini, a u SIPA-i pretpostavljaju kako se dio navoda koje je iznio Seger odnosi na to razdoblje.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara