U bombardiranju Bagdada poginulo 14 civila

NAJMANJE 14 spaljenih tijela ostalo je ležati na tržnici stambene četvrti Bagdada nakon američkog napada raketnim projektilima. 30 osoba je ranjeno.

Projektilima je napadnut sjeverni dio grada kada je u 11,30 sati po mjesnom vremenu pogođena tržnica koja se nalazi usred stambene četvrti, rekao je voditelj Civilne zaštite Hamad Abdallah. Osim 14 poginulih, 30 ljudi je ranjeno.

Više od šest velikih eksplozija pogodilo je u srijedu oko 3 sata poslije podne po mjesnom vremenu središte Bagdada izloženo novim američkim zračnim napadima.

Američki i britanski zračni napadi na Bagdad obnovljeni su u dva navrata u srijedu ujutro.

U utorak navečer koalicijske snage pogodile su odašiljače iračke televizije blizu Bagdada, zbog čega je emitiranje programa državne televizije i televizije za mladež, kojom upravlja stariji sin iračkog predsjednika Saddama Husseina, bilo prekinuto na nešto manje od sat vremena. Međunarodna satelitska televizija je nastavila emitiranje domoljubnim pjesmama u 10:20 sati po srednjoeuropskom vremenu. U vrijeme napada emitiranje je bilo prekinuto.

Iračka domaća televizija, glavna veza predsjednika Saddama Husseina i njegova naroda, također je obnovila emitiranje u srijedu. Ona prekida emitiranje tijekom noći i u vrijeme napada. Državni radio također normalno emitira.

SAD je objavio da je ciljao iračku televiziju i satelitske komunikacije kako bi ograničio mogućnosti predsjednika Saddama Husseina da kontrolira zemlju. U tom su bombardiranju korišteni krstareći projektili "Tomahawk" i bombe.

U borbama kod Najafa ubijeno 650 Iračana

Američke, pak, kopnene snage, koje se kreću prema Bagdadu, u utorak navečer imale su od početka rata najžešći okršaj s iračkim snagama u blizini grada Najafa, 160 kilometara južno od Bagdada.

Američki zapovjednik na terenu John Altman izjavio je da su savezničke snage ubile oko 650 Iračana u borbama oko Najafa u posljednja 24 sata.

Također je dodao da na američkoj strani nije bilo žrtava.

Oko 250 Iračana ubijeno je dok su branili most na sjeveru grada, a još 200 u borbama zapadno od grada, gdje je zarobljeno oko 300 Iračana, rekao je Altman. Riječ je o strateški važnom gradu, smještenom na rijeci Eufrat, 150 km južno od Bagdada.

Druge su žrtve zabilježene na različitim lokacijama oko Najafa, gdje su se Amerikanci sukobili s malim skupinama boraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto južnije od Najafa, američki marinci preuzeli su tijekom večeri kontrolu nad bolnicom u Nasiriyi, koja je po njihovim tvrdnjama korištena u vojne svrhe, te zarobili 170 iračkih nenaoružanih "vojnika" za koje sumnjaju da su koristili tu zgradu za izvođenje napada. Američki vojni izvori, koji su objavili vijest o akciji, kažu da su u bolnici pronašli i zaplijenili više od 200 komada oružja i rezerve streljiva, više od 3.000 kombinezona i maski za zaštitu od kemijskog napada kao i odore iračke vojske.

Američki marinci danas su naišli na oružani otpor čime je zaustavljeno njihovo napredovanje sjeverno od Nasiriye, javio je Reutersov novinar Sean Maguire.

Prema njegovim riječima, napredovanje je zaustavljeno kod grada Ash Shatrah, 40 kilometara sjeverno od Nasiriye gdje su marinci u utorak, nakon žestokih borbi, prešli rijeku Eufrat.

Nema pobune u Basri

Britanske snage pripremaju se u srijedu na ulazak u južni irački grad Basru kako bi, prema njihovim riječima, dali potporu pobuni civila protiv režima Saddama Husseina.

Glavna iračka šiitska oporbena skupina, sa sjedištem u Iranu, izvijestila je u utorak da su se stanovnici Basre (uglavnom šiiti), drugog po veličini iračkog grada, pobunili protiv snaga odanih Sadamu Huseinu. Zapovjednik britanskih snaga u Zaljevu general Peter Wall potvrdio je u utorak navečer da je u Basri najvjerojatnije izbila pobuna te da ju britanske snage, koje pokušavaju zauzeti grad, žele podržati.

Irački ministar informiranja Mohammed Saeed al-Sahaf opovrgnuo je tu vijest o pobuni, rekavši da se Basra "još uvijek drži", a vijest o pobuni nije mogao potvrditi niti jedini strani novinar u Basri - dopisnik Al Jazeere.

Irački znanstvenik koji u egzilu živi u Velikoj Britaniji izjavio je za BBC da je uspio telefonom kontaktirati rodbinu i prijatelje u Basri koji tvrde da je bilo nešto pucnjave i izvikivanje parola protiv Sadama, ali da "nema prave pobune".

Britanske snage gađaju položaje oko Basre, grada s 1,3 milijuna stanovnika, dok su u zračnim napadima tijekom noći američki zrakoplovi na sjedište stranke Baath bacili grdosiju od bombe koju ispaljuje uređaj za navođenje J-Dam. Takva bomba može težiti od 500 do 1.000 kilograma.

Mrtva tijela 20 do 25 Iračana u civilnoj odjeći leže u gradu As-Shatri, oko 300 km južno od Bagdada gdje su se u srijedu nalazile postrojbe američke mornarice čije su napredovanje spriječili žestoki sukobi s iračkim snagama, prenosi AFP.

Saddam u predsjedničkom kompleksu

Američke obavještajne službe vjeruju da se Saddam Hussein zajedno s dvojicom svojih sinova nalazi u predsjedničkom kompleksu na jugu Bagada. U tom području smještene su postrojbe elitne Republikanske garde.

Inače, pješčane oluje od utorka usporavaju američku vojnu invaziju na Irak i na njegov glavni grad. Pješčane oluje nagnale su koalicijske snage da se u bombardiranju Bagdada preorijentiraju na korištenje satelitski navođenih raketa i bombi.

Vojni analitičari procjenjuju da bi rat mogao trajati još dva tjedna do mjesec dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara