U Bombayu otvoren četvrti Svjetski socijalni forum

ČETVRTI Svjetski socijalni forum (WSF) otvoren je u petak u zapadnom indijskom gradu Bombayu dok su aktivisti, koji su se protivili ratu u Iraku i mračnoj strani globalne trgovine, održavali prosvjed.

"Mi smo ovdje jer je naša dužnost promicati ljudska prava i napraviti bolji svijet", rekla je Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003.

Četvrti godišnji WSF, koji se prvi put održava u Aziji, okupit će oko 100.000 ljudi iz 130 zemalja, kao opreka skupu čelnika Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj, koji će se održati kasnije ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azijski veliki anti-globalizacijski skup održava se prvi put izvan južnog brazilskog grada Porto Alegrea.

Aktivisti su se okupljali od ranog jutra u petak u malim i velikim skupinama s plakatima i uzvikivali proturatne slogane. Na plakatima su bili američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair. Također su bili natpisi "Velika Britanija/SAD van iz Iraka: ne korporativnom preuzimanju".

Sudionici WSF-a trebali bi prihvatiti 20. ožujka, dan kada je počeo rat u Iraku prošle godine, kao međunarodni dan protiv imperijalizma.

Organizatori su rekli da će američki militarizam i Irak dominirati forumom i planiraju protuamerički skup idućeg tjedna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara