U borbi protiv kriminala pomaže Interpolova baza podataka

HRVATSKA je dobila najveći dio sredstava CARDS programa Europske unije namijenjenih uvođenju informacijskokomunikacijskog sustava koji omogućava povezivanje s Interpolovom bazom podataka u svakom trenutku, što je vrlo važno za borbu protiv kriminala, rečeno je danas na seminaru koji je organizirao zagrebački Ured Interpola.

Za uvođenje sustava, koji pod kraticom "I 24/7" označava dostupnost Interpola, 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, EU je izdvojila 1,4 milijuna eura od kojih je najveći dio dobila Hrvatska, a znatno manje Albanija, SiCG, Makedonija i BiH.

Hrvatska je policija za opremu dobila 159.000 eura, a za obuku 50 policijskih službenika koji će se koristiti sustavom 12.600 eura. Očekuje se da će se sva sredstva iz programa podijeliti do kraja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na seminaru u Ravnateljstvu policije pod nazivom "Interpol Zagreb - most ka učinkovitoj međunarodnoj razmjeni informacija" rečeno je da sustav "I 24/7" omogućava putem interpola povezivanje operativaca na terenu sa središnjom Interpolovom bazom podataka, što znači da se "klikom miša" trenutno mogu dobiti podaci o registriranim kaznenim djelima i počiniteljima.

Načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju MUP-a Marijo Rošić rekao je da hrvatska policija već koristi sustav te da se on već "isplatio" jer je PU požeško-slavonska, koristeći dostupne Interpolove podatke, prije nekoliko dana otkrila dva ukradena građevinska radna stroja, vrijedna 300.000 eura, a na graničnim je prijelazima otkriveno i nekoliko ukradenih automobila.

U MUP-u kažu kako tim sustavom planiraju povezati sve granične prijelaze i operativno-komunikacijske centre po policijskim upravama.

Izvršni direktor policijskih usluga Središnjeg ureda Interpola Jean-Michel Louboutain rekao je da je plan Interpola sustavom "I 24/7" povezati sve 182 zemlje članice te međunarodne policijske organizacije. Za sada sustav primjenjuje 30 zemalja. Louboutain je ustvrdio da je međunarodna policijska suradnja jedini način borbe protiv organiziranog kriminala i ocijenio da su policije u svijetu sustavom "I 24/7" dobile "oružje" potrebno za tu borbu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara