U borbi protiv kriminala pomaže Interpolova baza podataka

HRVATSKA je dobila najveći dio sredstava CARDS programa Europske unije namijenjenih uvođenju informacijskokomunikacijskog sustava koji omogućava povezivanje s Interpolovom bazom podataka u svakom trenutku, što je vrlo važno za borbu protiv kriminala, rečeno je danas na seminaru koji je organizirao zagrebački Ured Interpola.

Za uvođenje sustava, koji pod kraticom "I 24/7" označava dostupnost Interpola, 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, EU je izdvojila 1,4 milijuna eura od kojih je najveći dio dobila Hrvatska, a znatno manje Albanija, SiCG, Makedonija i BiH.

Hrvatska je policija za opremu dobila 159.000 eura, a za obuku 50 policijskih službenika koji će se koristiti sustavom 12.600 eura. Očekuje se da će se sva sredstva iz programa podijeliti do kraja ove godine.

Na seminaru u Ravnateljstvu policije pod nazivom "Interpol Zagreb - most ka učinkovitoj međunarodnoj razmjeni informacija" rečeno je da sustav "I 24/7" omogućava putem interpola povezivanje operativaca na terenu sa središnjom Interpolovom bazom podataka, što znači da se "klikom miša" trenutno mogu dobiti podaci o registriranim kaznenim djelima i počiniteljima.

Načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju MUP-a Marijo Rošić rekao je da hrvatska policija već koristi sustav te da se on već "isplatio" jer je PU požeško-slavonska, koristeći dostupne Interpolove podatke, prije nekoliko dana otkrila dva ukradena građevinska radna stroja, vrijedna 300.000 eura, a na graničnim je prijelazima otkriveno i nekoliko ukradenih automobila.

U MUP-u kažu kako tim sustavom planiraju povezati sve granične prijelaze i operativno-komunikacijske centre po policijskim upravama.

Izvršni direktor policijskih usluga Središnjeg ureda Interpola Jean-Michel Louboutain rekao je da je plan Interpola sustavom "I 24/7" povezati sve 182 zemlje članice te međunarodne policijske organizacije. Za sada sustav primjenjuje 30 zemalja. Louboutain je ustvrdio da je međunarodna policijska suradnja jedini način borbe protiv organiziranog kriminala i ocijenio da su policije u svijetu sustavom "I 24/7" dobile "oružje" potrebno za tu borbu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara