U brodogradilištu Kraljevica predan brod za Jadroliniju

U BRODOGRADILIŠTU Kraljevica danas je kršten i predan naučitelju riječkoj Jadroliniji putnički roro brod "Marjan", vrijedan 8,2 milijuna eura.

Brod "Marjan" može prevesti 800, a u ljetnim uvjetima i do 1200 putnika te 130 osobnih automobila. Dugačak je 87,6 metara, širok 17,5 metara, gaz mu je 2,4 metra, a može razviti brzinu od 12,3 čvora. Dva dana "Marjan" će ploviti na liniji Valbiska-Merag, a nakon toga održavat će liniju od Splita do Supetra.

Novi Jadrolinijin brod izgrađen je u predviđenom roku, za 10 mjeseci. Namijenjen je za ravnopravnu plovidbu u oba smjera, a može prevoziti i pakirane opasne terete ukrcane na vozila.

Brod "Marjan" blagoslovio je i krstio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, a kum je bio predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Šeks je istaknuo je da je Sabor nedavno razmotrio prijedlog novog zakona o linijskom prijevozu. Podsjetio je na zakonske okvire za brži gospodarski razvitak Hrvatske kao zemlje pomorske orjentacije te za izjednačavanje uvjeta poslovanja domaćih brodara na domaćem i međunarodnom tržištu.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta naglasio je da je Vlada svjesna potrebe razvoja domaće flote te podsjetio na postojeće programe potpora za razvoj Jadrolinije, trgovačke flote, ribarske flote i izletničkih turističkih brodova.

Rekao je da će za nekoliko dana biti potpisani ugovori o subvencioniranju ribarskih brodova s 28 naručitelja kao i ugovori za izgradnju 10 izletničkih brodova.

Predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar istaknuo je da je brod "Marjan" najveći brod koji je za domaćeg brodara izgrađen u hrvatskom brodogradilištu. Jadrolinijina flota sada ima 55 brodova, prosječne starosti 22 godine, kazao je te dodao da će u sklopu programa obnove ta tvrtka do 2008. nabaviti još 5 brodova.

Po riječima Lončara, kapacitet Jadrolinije je sada toliki da bi njena flota u jednom ukrcaju mogla prevesti svo stanovništvo Šibenika, oko 3.300 vozila i 26.000 putnika. Prošle je godine Jadrolinija prevezla 8,1 milijuna putnika i 2,1 milijuna vozila, a u ovoj se planira prevesti 8,5 milijuna putnika i 2,5 milijuna vozila.

Direktor brodogradilišta Kraljevica Ivica Šegulja naglasio je da se to brodogradilište vraća tradiciji izgradnje novih brodova straroj oko tri stoljeća.

Na upit novinara o najavljenoj potrebi obnove dijela flote za povezivanje udaljenijih otoka s kopnom državni tajnik za more Branko Bačić kazao je da će o tome uskoro biti odlučeno, a direktor brodogradilišta Kraljevica Šegulja dodao da su cijene izgradnje takvih brodova u kraljevičkom škveru na razini cijena u drugim svjetskim brodogradilištima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara