U četvrtak nakon šest mjeseci vraća se vod vojne policije iz Afganistana

VOD VOJNE policije, prve oružane postrojbe hrvatskih oružanih snaga koji je sudjelovao u međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu vraća se u četvrtak nakon šestomjesečnog boravka, doznaje se danas u Ministarstvu obrane.

Njih će zamijeniti nova 24 pripadnika koji će u Afganistan otputovati u srijedu, 27. kolovoza.

Prethodnica od 12 pripadnika otputovala je 7. kolovoza kako bi pripremila dolazak ostalih.

Riječ je o međunarodnoj mirovnoj misiji ISAF koja je za sada ograničena na afganistanski glavni grad Kabul i smatra se misijom visokog rizika.

Od 11. kolovoza ove godine misija je pod izravnim zapovjedništvom NATO-a koju je preuzeo od UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je prva NATO-va misija izvan Europe u 54 godine njegovog postojanja.

Hrvatski vojni policajci službeno su tzv. "hrvatski kontingent ISAF-a" u sklopu njemačkoga kontigenta, a zapovijeda im njemački general Goetz Glimeroth.

Novim hrvatskim kontingentom zapovijedat će poručnik Hari Brkljačić, a u njemu su i dvije žene. Zadaća im je ista kao i predhodnika, a to je osiguravanje pripadnika misije ISAF, ophodnje gradom, suradnja s lokalnom policijom te ostale vojno-policijske zadaće.

Poručnik Brkljačić kazao je na postrojavanju voda 7. kolovoza da su svjesni kako ne idu "na izlet ili kampiranje", i da su "potpuno spremni, obučeni i motivirani obaviti sve zadaće po visokim kriterijima svojih prethodnika i sretno se nakon šestomjesečne misije vratiti kući u punom sastavu".

Prvi vod VP-a pod zapovjedništvom poručnika Mire Kosa u kojem je

bilo 40-tak pripadnika od kojih su četiri bile žene dobili su mnoge pohvale za svoj rad unatoč teškim uvjetima rada i velikim opasnostima i prijetnjama terorista, ističu u Ministarstvu obrane. Svu vojno-policijsku opremu i teško oružje kao i vozila kojima su se koristili, prvi vod ostavlja drugom vodu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara