U četvrtak pomrčina mjeseca

U ČETVRTAK navečer puni će se Mjesec pokazati većem dijelu Zemlje kao crvenkasta kugla pred zamračenim nebom, što je rezultat poravnanja Mjeseca, Zemlje i Sunca, kada će Zemlja zasjeniti svoj satelit.

Pomrčina će trajati više od tri sata i mogla bi privući oko dvije milijarde promatrača, piše časopis "Nature".

Spektakl će biti vidljiv u većem dijelu sjevernoameričkog kontinenta, čitavoj Južnoj Americi, srednjoj i zapadnoj Europi te većem dijelu Afrike.

Iako za ovaj fenomen nema značajnijeg interesa među znanstvenicima, mjesečeva je pomrčina spektakularan događaj, rekao je škotski astronom John Brown.

Po njegovim riječima, Zemljina prašnjava atmosfera poslužit će kao leća, lomeći sunčevu svjetlost u sjenu i bojeći Mjesec u "boju krvi.

"Pomrčina će se lako moći vidjeti golim okom," izjavio je Robin Catchpole, astronom zvjezdarnice Greenwich u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledati kako Mjesec tone u Zemljinu sjenu izgledat će kao da je netko zagrizao u njega. Prije više od 3.000 godina, pripadnici kineske dinastije Shang vjerovali su da Mjesec biva pojeden tijekom pomrčine, pa otuda potječe i kineska riječ za taj fenomen "mdash chih", pri čemu "mdash" znači "jesti".

Nebo oko Mjeseca izgledat će tamnije, pa će obližnje blijede zvijezde izgledati sjajnije. Osim toga, Sunce i Mjesec će na nebu biti vidljivi istovremeno, što je neobična i teoretski nemoguća pojava, budući da će Sunce, Zemlja i Mjesec biti posve poravnani.

Taj je efekt "još jedan trik svjetlosti uzrokovan refrakcijom Zemljine atmosfere", pojašnjava Catchpole.

Mjesečeve pomrčine događaju se otprilike dvaput godišnje i predvidive su. Tako je Kristofor Kolumbo lukavo iskoristio pomrčinu 1504. godine kad se nasukao na Jamajci. Nakon provjere u brodskom kalendaru, upozorio je lokalno stanovništvo da će, ako mu ne daju hranu, bogovi izraziti svoje nezadovoljstvo tako što će zatamniti Mjesec. Nekoliko minuta kasnije dogodila se mjesečeva pomrčina, a Kolumbo se do sita nahranio.

Kod nas će se pomrčina najbolje vidjeti pri "zalasku" mjeseca, dakle u petak 16.5. u jutro od otprilike 4:30 - 5:30.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara