U Crnoj Gori više od 4.000 hrvatskih izbjeglica

U CRNOJ GORI trenutno živi više od 4.000 izbjeglica iz Hrvatske, a najviše njih je došlo 1995. godine, nakon operacije Oluja, izjavio je u srijedu republički povjerenik za izbjeglice Đorđije Šćepanović.

Prema njegovim riječima, najviše ih je već asimilirano u crnogorsko društvo, dok je status jednog broja i dalje nepromijenjen. Najveći broj izbjeglica raspoređen je u nekoliko primorskih općina, dok ih je veliki dio koncentriran i u Podgorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šćepanović ističe kako neki od njih imaju stalan posao i riješen problem smještaja u nekom privatnom aranžmanu, dok se, u najvećem broju, izbjeglice ipak nalaze u kolektivnim centrima, kao podstanari ili kod rođaka i prijatelja.

Povjereništvo je osiguralo smještaj za one obitelji koje nisu imale povoljnije rješenje. No, kako su u posljednje vrijeme donacije sve manje, tako se kolektivni centri sve češće zatvaraju čime se znatno pogoršava položaj izbjeglih, objašnjava Šćepanović.

Međutim, posljednjih nekoliko godina, situacija se donekle popravlja, osobito u Hrvatskoj, gdje je olakšano reguliranje njihovih prava iz radnog odnosa prije odlaska u izbjeglištvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara