U Endeavouru učiteljica poletila u svemir

U Endeavouru učiteljica poletila u svemir

NOĆAS je sa kozmodroma Cape Canaveral u orbitu poletio američki raketoplan "Endeavour" čija će sedmočlana posada donijeti nove zalihe hrane i građevinskog materijala na Međunarodnu svemirsku postaju.

Za NASA-u je, međutim, ovaj let daleko važniji jer se među posadom nalazi Barbara Morgan, 55-godišnja učiteljica koja je godine 1986. bila zamjena Christi McAuliffe, kolegici koja je u okviru posebnog NASA-inog programa trebala postati prva američka prosvjetna radnica u svemiru. Međutim, raketoplan "Challenger" kojim je McAuliffe trebala odletiti u orbitu je eksplodirao nedugo iza lansiranja te ubio svim sedam članova posade. NASA je nakon toga prekinula program.

Morgan, majka dvoje djece koja zajedno sa suprugom živi u Idahu, ipak nije odustala od svog sna te se od 1998. godine nastavila obučavati za svemirske letove.

Današnje lansiranje su ispratili rodbina i prijatelji zlosretne posade "Challengera", koji su Barbari Morgan zaželili sretan put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA se nada da će boravak Barbare Morgan kao prve učiteljice u svemiru, kao i predavanje koje će iz svemira održati učenicima u Idahu, u javnosti barem djelomično izbrisati negativan publicitet izazvan uhićenjem astronautice Lise Nowak kao i optužbama da njeni astronauti pijani lete u svemir.

Misija "Endeavoura" u svemiru bi, inače, trebala trajati između jedanaest i četrnaest dana.

D.A.

Foto: AFP, NASA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara