u etnografskom muzeju postavljena izložba "hrvatsko božićevanje"

Etnografski muzej u Zagrebu od danas je domaćin velike izložbe "Hrvatsko božićevanje" s posebnim osvrtom na božićne jaslice.

Riječ je o izložbi autora višeg kustosa Etnografskog muzeja Josipa Barleka koja donosi pregled povijesti i tradicije izradbe božićnih jaslica iz svih hrvatskih krajeva.

Uz crkvene jaslice, od kojih su najpoznatije iz mjesta Žminja u Istri iz 17. stoljeća, iz Belica u Međimurju iz 18. stoljeća, iz kapucinskog samostana u Varaždinu iz 19. stoljeća te iz crkve Gospe od Otoka u Solinu s početka 20. stoljeća, mogu se vidjeti i tradicijske obiteljske pučke jaslice kao i jaslice i naivnih i akademskih umjetnika poput Kovačića, Fabrisa, Generalića, Botterija, Lackovića, Dulčića, Premužić i drugih.

U suradnji s voditeljem Planetarija u zagrebačkom Tehničkom muzeju Antom Radonjićem u okrugloj dvorani Muzeja izveden je prizor zvjezdanog neba i položaj planeta iznad Betlehema u vrijeme Isusova rođenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izloženi su i razni predmeti vezani uz Božić, slike svetaca, Krista i Bogorodice, slike s božićnim borom, licitarski proizvodi i drugo.

Upraviteljica Gliptoteke HAZU-a Arijana Kralj, koja je i otvorila izložbu, podsjetila je kako u likovnoj umjetnosti rođenje Isusa nije obilježavano samo likom Isusa Krista nego i cijelim okružjem toga događaja.

Izložba je otvorena do 2. veljače 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara