U EU za sada nema mjesta genetski modificiranom kukuruzu

STRUČNJACI EU odbacili su u ponedjeljak zahtjev da se na tržište pusti transgenetski kukuruz BT11, ponovo prebacivši na ministre odgovornost ukidanja ili neukidanja moratorija na nove GM proizvede, objavila je Europska komisija.

"Nedostaje kvalificirana većina da bi se BT-11 pustio na tržište", rekla je Beate Gminder, glasnogovornica europskog povjerenika za zdravstvo Davida Byrnea.

U korist BT-11 glasovalo je šest zemalja, Španjolska, Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Švedska i Finska. Tri su zemlje bile suzdržane - Njemačka, Italija i Belgija - a Francuska, Austrija, Luksemburg, Danska, Portugal i Grčka su bile protiv.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleno svjetlo transgenetskom kukuruzu BT-11 značilo bi ukidanje de facto moratorija koji EU provodi od 1999. godine, a tiče se zabrane uvoza novih genetski modificiranih organizama.

Ministrima EU su na raspolaganju tri mjeseca da se izjasne o spomenutom pitanju. Europski moratorij je u samoj srži bitke između EU i SAD-a. SAD je, s još nekoliko drugih zemalja, pokrenuo niz akcija kojima želi ishoditi osudu europskog moratorija od strane Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara