U FILMSKOJ INDUSTRIJI POTREBNO VIŠE MANJINA

Britansko vijeće za film želi povećati broj pripadnika nacionalnih manjina zaposlenih u filmskoj industriji, nakon što je provedeno istraživanje pokazalo da oni trenutačno predstavljaju manje od dva posto radne snage.

Istraživanje je pokazalo da pripadnici nacionalnih manjina predstavljaju svega 1,6 posto zaposlenih u fimskoj i video produkciji, javlja BBC ovih dana.

Kinodvorane većinom čiste žene, no od 350 filmova snimljenih u Velikoj Britaniji, samo osam su režirale žene.

Među filmovima autorica, hitovi su poput "Bend it Like Beckham" redateljice Gurinder Chadhe (upravo nominiran za Zlatnog globusa) i "Morvern Callar" Lynne Ramsay.

Vrlo je niska zastupljenost osoba s invaliditetom zaposlenih u filmskoj industriji, svega 0,8 posto, postotak koji se nije promijenio u posljednje dvije godine.

Vijeće je stoga izradilo niz prijedloga kojima bi se pokušalo uvesti više raznolikosti među radnu snagu u filmskoj industriji, poput posebnih shema za ciljane pripadnike etničkih manjina, programa ljetnih škola ili stipendija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od glavnih karakteristika britanske kinematografije jest njegova multikulturalnost", izjavio je Tim Bevan iz Working Title Productions, što prema njegovu mišljenju nudi "pravu priliku za razvojem kreativnog potencijala".

Kako navode članovi Vijeća, filmska industrija bi trebala biti odraz postojeće kulturne raznolikosti, i to ispred i iza kamere.

Izvještaj Vijeća za film u suprotnosti je s onim koje je objavljeno prethodno u Los Angelesu, prema kojem je broj autora emisija u udarnom televizijskom terminu - pripadnika nacionalnih manjina - porastao u protekloj godini.

Hollywood Reporter piše da su 2002. pripadnici manjina bili zastupljeni s 13 posto, dok su 2001. činili 10 posto.

Američke TV postaje prošle su godine angažirale 205 pripadnika nacionalnih manjina, što je značajan porast u odnosu na 135 zaposlenih 2001. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara