U Floridi počinje rano glasovanje na predsjedničkim izborima

U AMERIČKOJ saveznoj državi Floridi birači će već od ponedjeljka imati mogućnost za rano glasovanje na predsjedničkim izborima za što nisu potrebni neki posebni razlozi a njihov je cilj omogućiti biračima koji će na dan glasovanja 2. studenoga možda biti zauzeti nekim drugim poslovima da sudjeljuju na izborima. Od mogućnosti ranog glasovanja se očekuje da će potaknuti veće sudjelovanje birača na izborima.

Rano glasovanje započinje u ponedjeljak i u Arkansasu, Coloradu i Teksasu, a i većina drugih američkih saveznih država nudi biračima ovu mogućnost kako bi potaknule izlazak na birališta.

Obojica kandidata na izborima, predsjednik George W. Bush i senator John Kerry u ponedjeljak su na Floridi kako bi potaknuli birače da glasuju za njih.

Florida je jedna od najvažnijih saveznih država na ovim izborima jer će pobjednik u njoj dobiti 27 elektorskih glasova ove države što je desetina potrebnih za pobjedu na ukupnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da Bush i Kerry vode tijesnu izbornu utrku u Floridi. Situacija je slilčna kao i na izborima 2000. kada je Bush pobijedio za samo 537 glasova.

Kaotični izbori na Floridi 2000. kada je Bush pobijedio nakon više od mjesec dana ponovnog prebrojavanja glasova navela su na poboljšanje tehnike glasovanja u ovoj i nizu drugih američkih država.

No obje glavne stranke, Bushova Republikanska i Kerryjeva Demokratska drže spremnim tisuće odvjetnika koji će nadgledati izbore u državama gdje su kandidati izjednačeni poput Ohioa, Floride i Pennsylvanije.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara