U Francuskoj objavljena nepoznata knjiga japanskog nobelovca

FRANCUSKI nakladnik Albin Michel u srijedu je izdao dosad neobjavljenu knjigu japanskog pisca Yasunarija Kawabate (1899.1972.), dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1968., ´Ljepota, prerano osuđena na nestanak´.

Knjiga sadrži dvije pripovijetke: u prvoj, prema kojoj je djelo dobilo naslov, riječ je o ubojstvu dviju mladih žena dok su spavale. Druga, ´Ruka´, priča je o čovjeku koji je vraćajući se kući posudio ruku od jedne djevojčice.

´Ljepota, prerano osuđena na nestanak´ napisana je 1933., a ´Ruka´ 1963. godine. U Japanu su objavljene istodobno 1967.

´Mogu ti posuditi ruku za jednu večer´, reče djevojčica. I, odvojivši je od desnog ramena, uze je u lijevu ruku i stavi na moja koljena´ - tako počinje ´Ljepota, prerano osuđena na nestanak´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´To je djelo koje uopće nije ostarjelo. Vjerujem da nije ostarjelo zbog spokoja koje iz njega isijava. Pitam se gdje je autor uspio naći tu umjetničku mirnoću´, piše japanski pisac Yukio Mishima u tekstu napisanom 1967. godine, koji je objavljen kao pogovor francuskom izdanju.

Poznat po svojim suzdržanim rečenicama, opsjednut samoćom i smrću, Kawabata je napisao nekoliko romana (´Hiljadu ždralova´, ´Snježna zemlja´, ´Ljepota i tuga´ i drugi). Život je završio samoubojstvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara