U Francuskoj veliki odaziv birača i Mme Sarkozy na biralištu

FRANCUSKO ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo kako je do 17 sati na današnjim predsjedničkim izborima zabilježen odziv od 73,87 %, veći od izbora 1981. godine, a francuskoj javnosti je veliku pažnju izazvao dolazak desničarskog kandidata Nicolasa Sarkozyja na biralište u društvu supruge.

Podnevni odziv na izborima bi trebao predstavljati dobru vijest za socijalističku kandidatkinju Segolene Royal, s obzirom da je za 14 % veći od onog prije pet godina, kada je većina pristaša njene stranke ostalo kod kuće te tako omogućilo kandidatu ekstremne desnice Jean-Marie Le Penu šokantni ulazak u drugi krug.

Francuske izborne vlasti su zabilježile najmanje milijun novoregistriranih, uglavnom mladih birača, pa to, uz činjenicu da uz današnji odziv, Segolene Royal daje nadu da će uspjeti osigurati prolaz u drugi krug.

Današnji izborni dan je, pak, donio svojevrsno mini-iznenađenje kada se desničarskom kandidatu i favoritu po anketama Nicolasu Sarkozyju pridružila njegova supruga Cecilia. Bivši ministar unutarnjih poslova, poznat po "mačističkom" imidžu i "čvrstorukaškom" odnosu prema ilegalnim imigrantima, prilično je zabavljao francusku javnost svojim ne baš zavidnim bračnim životom.

Cecilia je Nicolasa Sarkozyja nakratko 2005. godine ostavila  radi njujorškog producenta Richarda Attiasa, dok se Sarkozy kraće vrijeme tješio s novinarkom Anne Fulda. Međutim, početkom 2006. je Nicolas Sarkozy suprugu javno pozvao da mu se vrati, što je ona i učinila.

Posljednjih dana je pak pratiteljima francuskih izbora u oko upalo to što Mme Sarkozy ne prati Nicolasa Sarkozyja na izbornim skupovima. To je postao zahvalan materijal za špekulacije i glasine o tome da je Cecilia napustila Nicolasa, odnosno da ju je Nicolas pretukao. Te glasine se najviše plasiraju iz Le Penovog tabora čije je tradicionalne glasače, inače, Sarkozy počeo uzimati svojim tvrdim anti-imigrantskim stavom.

Danas se, pak, Nicolas Sarkozy na biralištu ipak pojavio u društvu Cecilie, kao i Jeanne-Marie i Judith, Cecilinijih kćeri iz prethodnog braka.

Prve projekcije, odnosno rezultati predsjedničkih izbora će biti poznati iza 20 sati.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara