U Francuskoj zapaljena knjižnica; palež automobila u Njemačkoj

UNATOČ smanjenju nasilja u odnosu na sinoć francuske su vlasti u noći s utorka na srijedu uhitile 139 izgrednika, dok mladi pripadnicima imigrantskih zajednica 13. noć zaredom nastavljaju uništavati automobile i zgrade u predgrađima gradova.

Do jedan sat iza ponoći pobunjenici su zapalili 327 automobila i autobusa, od čega trećinu na širem području Pariza, izvijestila je policija.

Oko 150 muslimana patroliralo je ulicama Orleansa nakon večernje molitve i mlade ljude požurivalo kućama.

U Bassensu kod Bordeauxa izgrednici su izazvali eksploziju autobusa napunjenog prirodnim plinom. Vozač koji se jedini nalazio u autobusu je preživio.

Vlasti su ukinule javni prijevoz u Lyonu, nakon što su pobunjenici napali nekoliko autobusa i postaju metroa.

U mjestu Chalon-sur-Saone zapaljena je knjižnica.

Dužnosnici ističu da su noćašnji izgredi sporadični te da se čine znantno manje nasilnim od onih noć prije, kada je zapaljeno više od 1.150 automobila, od čega 240 u pariškoj regiji. Između ponedjeljka i utorka u Francuskoj je uhićeno oko 330 osoba.

Sarkozy: Uvođenje policijskog sata odgovara prijetnji

Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy obećao je u utorak navečer u Toulouseu da će u zemlji biti uveden policijski sat "na način koji će biti razmjeran prijetnji".

"Na meni je da provedem odluku i primijenit ću je tamo gdje to bude potrebno, primijenit ću je odmjereno, ali ću je primijeniti", kazao je u utorak tijekom posjeta lokalnoj upravi za javnu sigurnost.

Ta će se izvanredna procedura "primjenjivati odmjereno" i neće "dovesti u pitanje osobnu slobodu", rekao je Sarkozy u utorak poslijepodne tijekom rasprave u Narodnoj skupštini.

U utorak navečer u Toulouseu su izbili sukobi između skupine od više desetaka mladih nasilnika i policijskih snaga.

Snage reda zabilježile su "osjetno slabljenje" uličnog nasilja u utorak navečer u gradovima diljem zemlje, izjavio je Sarkozy tijekom posjeta Toulouseu.

Pisanu: Nema opasnosti od pobuna u Italiji

U Italiji nema opasnosti od nasilnih pobuna kakve se ovih dana zbivaju u Francuskoj, rekao je u utorak navečer talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu u donjem domu parlamenta.

"Opasnosti za našu zemlju ne dolazi iz predgrađa, već od terorizma, od organiziranog kriminala i tajne imigracije", rekao je ministar Pisanu govoreći u parlamentu o opasnostima od mogućih nereda.

Prije nekoliko dana čelnik oporbenog lijevog centra Romano Prodi upozorio je da bi se i u talijanskim predgrađima moglo dogoditi isto što se događa u francuskim, ali su na to oštro reagirali predstavnici većinskog desnog centra. Pisanu je također odbacio takvu Prodijevu pretpostavku.

Zapaljeni automobili u Njemačkoj

Jedanaest automobila zapaljeno je u noći s utorka na srijedu u Berlinu i Koelnu, objavila je u srijedu njemačka policija.

Glasnogovornik policije u Berlinu ocijenio je da je još prerano tvrditi da su požari potaknuti nemirima u Francuskoj.

U noći s nedjelje na ponedjeljak u Berlinu je zapaljeno pet automobila nakon čega je policija pojačala ophodnje u gradu.

U Chemnitzu su pak u noći s ponedjeljka na utorak zapaljena tri vozila i jedna prazna zgrada. Policija je u utorak u vezi s paležima ispitala dvojicu mladića u dobi od 18 i 19 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara