U Gorjanima prosvjedovali seljaci

U GORNJANIMA pokraj Đakova danas je mirno prosvjedovalo četrdesetak seljaka, nezadovoljnih općinskim programom raspolaganja poljoprivrednim državnim zemljištem za koji je općina Gorjani dobila suglasnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Seljaci Gorjana, kojima su se u mirnom prosvjedu pridružili i seljaci drugih mjesta Osječko-baranjske i susjednih županija, smatraju da je gorjanski program sastavljen na njihovu štetu te da ide na ruku dvama poljoprivrednim trgovačkim društvima koja djeluju na području općine Gorjani.

Stoga prosvjedom traže da se program poništi i izradi novi, uzimajući u obzir njihovo mišljenje, što do sada, ističu, nije bio slučaj. Programom je u općini Gorjani obuhvaćeno 2255 hektara od kojih je 47 posto predviđeno za koncesiju trgovačkim društvima, dok je seljacima namijenjeno 32 posto površine za koje Gorjanci drže da obuhvaća nekvalitetno i za obradu nepristupačno zemljište.

Za to seljaci prozivaju načelnika općine Gorjani Vlatka Radojkovića, izjavljujući da je ´program napravio u korist sebi odabranih´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjednici su Radojkovića prozvali s traktorske prikolice s koje je Ivo Stipanović, predsjednik Organizacije obiteljskih gospodarstava Gorjana, organizatora prosvjeda, načelniku općine poručio da u raspodjeli zemlje ne podcjenjuje gorjanske seljake i to u njihovoj katastarskoj općini.

Načelnik Vlatko Radojković novinarima je izjavio da se iza mirnog prosvjeda ´ne krije zemlja nego politika i privatni interesi´.

S prosvjednicima i načelnikom općine oko podneva je razgovarao osječko-baranjski dožupan Pavo Šarčević koji je nakon razgovora prenio zaključak sa sastanka - da je gorjanski program raspolaganja poljoprivrednim državnim zemljištem nemoguće poništiti, ali da će se pristupiti njegovoj doradi s čim se, rekao je, načelno složilo i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

Mirni prosvjed seljaka završio je u ranim poslijepodnevnim satima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara