u grabrovnici obilježena obljetnica smrti pjesnika petra preradovića

U Preradovićevu muzeju u Grabrovnici pokraj Pitomače u Virovitičkopodravskoj županiji, u kojoj je rođen veliki hrvatski pjesnik Petar Preradović (1818.1872.), danas je obilježena 130. godišnjica njegove smrti.

Na svečanosti, koju su organizirali Virovitičko-podravska županija, općina Pitomača i Matica hrvatska iz Koprivnice, o Preradoviću i njegovu pjesništvu govorili su Luka Hrvatić, počasni ravnatelj Preradovićeva muzeja, i pjesnikinja Božica Jelušić.

U programu su sudjelovali KUD ´Petar Preradović´ iz Grabrovnice, učenica virovitičke gimnazije koja nosi pjesnikovo ime, Maja Zeko, učenici pitomačke osnovne škole i Hrvatsko pjevačko-glazbeno društvo ´Sloga´ iz Pitomače.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Od Petra Preradovića kao mrtve veličine treba stvoriti živu vrijednost´, kazala je pjesnikinja Jelušić pozivajući sve da podučavaju djecu o tome kako se u Grabrovnici rodio veliki pjesnik i čovjek te da ih potiču na proučavanje Preradovićeva pjesništva.

Najavljeno je da će se, uz potporu Virovitičko-podravske županije, uz Preradovićevu kuću u Grabrovnici, koja je preuređena u muzej, podići seosko gospodarstvo te ekopark nalik parkovima iz pjesnikova doba, što će dodatno obogatiti ponudu i potaknuti što više ljudi da posjete to mjesto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara