U Grazu zgroženi Schwarzenegerovom odlukom

GUVERNER Kalifornije Arnold Schwarzeneger zahladio je odnose s rodnim austrijskim gradom nakon što su ga čelnici Graza kritizirali jer nije pomilovao osuđenika na smrt.

Schwarzenegger je u pismu gradonačelniku Siegfriedu Naglu zatražio da više ne koriste njegovo ime za nazive stadiona ili u promotivne svrhe, a čak je vratio "medalju časti" koju su mu gradski dužnosnici uručili 1999. godine, uz obrazloženje da su ga političari u njegovom rodnom gradu odbacili.

U Grazu je pokrenuta peticija za preimenovanje gradskog stadiona koji je prozvan po Schwarzeneggeru jer je ovoga mjeseca dopustio pogubljenje osuđenika na smrt Stanleya Tookiea Williamsa.

Williams, bivši vođa bande Crips koji je nakon zatočenja pokrenuo kampanju protiv uličnog nasilja, pogubljen je smrtonosnom injekcijom 13. prosinca nakon što su sud i Schwarzenegger odbili njegovu žalbu.

Holivudska zvijezda i bivši šampion u bodybuildingu još kao mladić trenirao je na stadionu u Grazu, koji njegovo ime nosi od 1997. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Grazu zgroženi Arnoldovom odlukom

Austrija, a posebno grad Graz, zgranuti su u utorak nakon što je guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger zabranio da se njegovo ime koristi u reklamne svrhe u njegovoj rodnoj pokrajini Štajerskoj.

Gradonačelnik glavnog štajerskog grada Graza Siegfried Nagl je kazao da bi šteta nanesena turizmu mogla biti u "stotinama milijuna eura", te je dodao da će pokušati uvjeriti kalifornijskog guvernera da se predomisli.

Prošli tjedan je velika većina u gradskom vijeću Graza zatražila da se ime Arnolda Schwarzeneggera ukloni s lokalnog nogometnog stadiona u znak prosvjeda protiv njegovog odbijanja da ukine smrtnu kaznu osuđenom ubojici Stanleyu Tookieju Williamsu u Kaliforniji.

Šef turističkog ureda Graza je kazao kako će šteta biti velika jer ime Schwarzenegger ima status svjetskog branda dok je Graz relativno slabo poznat u cijelom svijetu.

No, gradski nogometni dužnosnik Harald Suekar nije bio jako uzbuđen zbog Schwarzeneggerove odluke. Kako je kazao, lako će biti pronaći novog sponzora koji će biti voljan platiti povlasticu da stadion nosi njegovo ime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara