U Hondurasu nemiri nakon povratka svrgnutog predsjednika Zelaye

U Hondurasu nemiri nakon povratka svrgnutog predsjednika Zelaye

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

PO POVRATKU svrgnutoga predsjednika Manuela Zelaye u Honduras, diljem zemlje su izbili nemiri. Prema prvim informacijama, dosad je u sukobima s policijom poginulo dvoje ljudi. Demonstracije iskazuju potporu bivšem predsjedniku Zelayi koji se nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi, prenosi Reuters.

Uz svrgnutoga predsjednika, u zgradi veleposlanstva se nalazi i nekoliko njegovih suradnika i novinari. Prema informacijama koje su poslane iz veleposlanstva, već im manjka hrane, a vlasti su veleposlanstvu isključile struju, vodu i telefonsku liniju.

Prosvjedi tisuća Zelayinih pristaša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se na ulicama Tegucigalpe okupilo više tisuća Zelayinih pristaša. Nakon povratka svrgnutoga predsjednika, honduraška vlada je proglasila policijski sat, a stanovnici u strahu od sve goreg stanja u državi, rade zalihe hrane i goriva.

Zelaya je svrgnut s vlasti u državnom udaru 28. lipnja nakon što je najavio referendum o promjenama ustava koje bi mu omogućile kandidaturu za drugi predsjednički mandat. Nakon tromjesečnog egzila, Zelaya se u utorak vratio u domovinu.

Po povratku je zatražio neposredne pregovore s novim predsjednikom Robertom Michelettijem koji je pristao na pregovore ako Zelaya pristane da predsjednički izbori budu održani 29. studenoga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara