U Hondurasu nemiri nakon povratka svrgnutog predsjednika Zelaye

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

PO POVRATKU svrgnutoga predsjednika Manuela Zelaye u Honduras, diljem zemlje su izbili nemiri. Prema prvim informacijama, dosad je u sukobima s policijom poginulo dvoje ljudi. Demonstracije iskazuju potporu bivšem predsjedniku Zelayi koji se nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi, prenosi Reuters.

Uz svrgnutoga predsjednika, u zgradi veleposlanstva se nalazi i nekoliko njegovih suradnika i novinari. Prema informacijama koje su poslane iz veleposlanstva, već im manjka hrane, a vlasti su veleposlanstvu isključile struju, vodu i telefonsku liniju.

Prosvjedi tisuća Zelayinih pristaša

Jučer se na ulicama Tegucigalpe okupilo više tisuća Zelayinih pristaša. Nakon povratka svrgnutoga predsjednika, honduraška vlada je proglasila policijski sat, a stanovnici u strahu od sve goreg stanja u državi, rade zalihe hrane i goriva.

Zelaya je svrgnut s vlasti u državnom udaru 28. lipnja nakon što je najavio referendum o promjenama ustava koje bi mu omogućile kandidaturu za drugi predsjednički mandat. Nakon tromjesečnog egzila, Zelaya se u utorak vratio u domovinu.

Po povratku je zatražio neposredne pregovore s novim predsjednikom Robertom Michelettijem koji je pristao na pregovore ako Zelaya pristane da predsjednički izbori budu održani 29. studenoga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara