U Hrastovici kod Petrinje posvećena nova crkva svetog Bartola

NOVU crkvu sv. Bartola u Hrastovici kod Petrinje danas je posvetio zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Josip Bozanić.

Nova je crkva izgrađena na mjestu stare, koja je bila izgrađena godine 1843., minirana u ratu u rujnu 1991., a preko njezina svetišta izgrađen je put.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić podsjetio je na to u propovijedi ističući kako "neprijatelj to nije činio iz ljubavi". "To je radio jer nije želio crkvu ni vas na ovom mjestu, ali njegovi su planovi propali, Bog je očitovao svoju jakost", rekao je nadbiskup Bozanić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bismo bili ovdje da se nije dogodila 1995., godina oslobođenja i povratka s obnovom i gradnjom svega porušenog. Osjećamo pritisak koji nastoji zaboraviti našu prošlost i povijest, a zaborav znači ne imati uporište u hodu u budućnost. Želi se nekako izjednačiti, iznivelirati krivnja, zaboraviti prošlost i žrtve, a ne mogu se izjednačiti zlo i žrtve", kazao je nadbiskup Bozanić.

Osim mnoštva vjernika i svećenika, na slavlju u Hrastovici bio je nazočan i pomoćni biskup zagrebački dr. Vlado Košić, koji je do Domovinskog rata bio upravitelj te župe, a tijekom progonstva župnik Petrinjcima i Hrastovčanima.

U Hrastovici su bili i gosti iz Njemačke, koji su mnogo pomagali u obnovi, a glavnu oltarnu sliku sv. Bartola izradio je akademski slikar Davor Žilić iz Petrinje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara