U Hrvatskoj lani 900 milijuna eura stranih ulaganja

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

HRVATSKA narodna banka je objavila preliminarne neslužbene podatke prema kojima je prošle godine u Hrvatskoj bilo 900 milijuna eura izravnih stranih ulaganja. Premda nisu željeli iznijeti prognoze, stručnjaci predviđaju da će ovogodišnja ulaganja biti znatno manja nego ona prošle godine. Alen Škudar, voditelj Odjela za statistiku platne bilance i međunarodna ulaganja u HNB-u je naglasio da podaci Narodne banke ne pokazuju da je došlo do izvanrednog izvlačenja dobiti tvrtki u stranom vlasništvu iz Hrvatske. Naime, u prvom je polugodištu ove godine isplaćeno dividendi i ostalih vlasničkih prohoda u iznosu od oko 500 milijuna eura, što je približno isto kao i lani, prenosi Business.hr.

Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) je u svojim podacima prikazala da, usprkos padu ulaganja u najrazvijenije zemlje svijeta investicije u zemlje u razvoju lani povećana, primjerice za 26 posto u našoj regiji.

U Hrvatsku se najviše ulaže u regiji, a ona "nije zainteresirana za druga tržišta"

U jugoistočnoj Europi Hrvatska je prema stranim ulaganjima u 2008. na prvom mjestu, a slijede Srbija (2,9 milijarde dolara), BiH (1 milijarda dolara), Albanija i Crna Gora (oko 950 milijuna dolara) i Makedonija (598 milijuna dolara), rekao je posebni savjetnik UNCTAD-a u Hrvatskoj, Branko Vukmir.

Vukmir naglašava da je Hrvatska izvan granica uložila tek 140 milijuna dolara "kao da nije zainteresirana za druga tržišta". Najveći dio hrvatskih ulaganja u inozemstvu odnosi se na zemlje uže regije, posebno bivše Jugoslavije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara